ΔΕΚΑΤΟ ΤΕΤΑΡΤΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΜΠΟΣΙΟ ΑΡΧΑΙΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΔΡΑΜΑΤΟΣ │ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ


ΔΕΚΑΤΟ ΤΕΤΑΡΤΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΜΠΟΣΙΟ ΑΡΧΑΙΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΔΡΑΜΑΤΟΣ

Λεβέντειος Πινακοθήκη, Λευκωσία│11 και 12 Ιουλίου 2016

Θέμα: Ο θρήνος στο αρχαίο ελληνικό δράμα

 

 

Στις 11 και 12 Ιουλίου 2016 οι Πολιτιστικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού και το Κυπριακό Κέντρο του Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου διοργάνωσαν το «14ο Διεθνές Συμπόσιο Αρχαίου Ελληνικού Δράματος» στη Λεβέντειο Πινακοθήκη, στη Λευκωσία, το οποίο τέθηκε και φέτος υπό την αιγίδα της Επιτροπής Πολιτιστικής Ταυτότητας και Ανάπτυξης του ΔΙΘ. Θέμα της φετινής διοργάνωσης ήταν: Ο θρήνος στο αρχαίο ελληνικό δράμα.

Την κήρυξη εργασιών του Συμποσίου έκανε ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού κ. Κώστας Καδής. Χαιρετισμό απεύθυνε ο Πρόεδρος του Δ.Σ., κ. Γιώργος Νεοφύτου, εκ μέρους του Δ.Σ. του ΚΚΔΙΘ, ενώ τον χαιρετισμό του Επίτιμου Προέδρου της Επιτροπής Πολιτιστικής Ταυτότητας και Ανάπτυξης του ΔΙΘ, κ. Νίκου Σιαφκάλη, ανέγνωσε ο Εκτελεστικός Διευθυντής του ΚΚΔΙΘ, κ. Χρίστος Γεωργίου.

Το συμπόσιο επεδίωξε να αποτελέσει μία νέα αφετηρία για τον μέχρι στιγμής θεσμό. Λαμβάνοντας χώρα σ’ ένα εκσυγχρονισμένο και καταλλήλως διαμορφωμένο χώρο για τέτοιου είδους εκδηλώσεις, ενισχύθηκε και αναβαθμίστηκε κυρίως η όλη διοργάνωση του Συμποσίου. Επιπλέον, επιχειρήθηκε η σύσταση ενός προγράμματος 4 συνεδριών που να συνδυάζει τόσο ανακοινώσεις που αφορούν τη μελέτη του θρήνου στο αρχαίο ελληνικό δράμα από πλευράς δραματουργικής δομής και περιεχομένου, όσο και ανακοινώσεις που καταπιάνονται με τη σκηνική του πρόσληψη, έτσι ώστε να αναδειχθούν οι πολυεπίπεδες προσεγγίσεις του θέματος του Συμποσίου από διακεκριμένους ακαδημαϊκούς, ανθρώπους του θεάτρου, ηθοποιούς και σκηνοθέτες από την Κύπρο, την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Συνολικά συμμετείχαν 14 ομιλητές. Ο Πήτερ Μάινεκ (Καθηγητής Κλασικής Φιλολογίας στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης) και ο Ντάγκλας Κερν (Καθηγητής της Κλασικής Φιλολογίας στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου) στράφηκαν προς μία πολιτική ανάγνωση του θρήνου. Ο Μάινεκ ανέλυσε το φαινόμενο του ανδραποδισμού στους Επτά επί Θήβας του Αισχύλου και το αντίκτυπο του στους θεατές της Αθήνας του 5ου αιώνα π.Χ. Ο Κερν αντιπαρέβαλε την Αντιγόνη του Σοφοκλή με μία σύγχρονη γραφή την Ταφή στη Θήβα του Σέιμους Χίνι, με σκοπό να συζητήσει για τις πολιτικές ερμηνείες που φέρει ο θρήνος της Αντιγόνης στη σύγχρονη πραγματικότητα.

Τον θρήνο της Ηλέκτρας μελέτησαν η Ελένη Παπάζογλου (Αναπληρώτρια καθηγήτρια Ιστορίας, Θεωρίας και Πρόληψης του Αρχαίου Δράματος στο Τμήμα Θεάτρου της Σχολής Καλών Τεχνών του Α.Π.Θ.) και η Ασπασία Σκουρουμούνη Σταυρινού (Διδάκτωρ, Ειδικός Επιστήμονας στο Πανεπιστήμιο Κύπρου). Η Παπάζογλου παρουσίασε τρεις διαφορετικές προσλήψεις του θρήνου της Ηλέκτρας στα έργα Χοηφόροι του Αισχύλου, Ηλέκτρα του Σοφοκλή και Ηλέκτρα του Ευρυπίδη, υπογραμμίζοντας την ερμηνεία της «αποτελετουργικοποίησης» του. Ακολούθως, η Σταυρινού επικεντρώθηκε στον θρήνο της σοφόκλειας Ηλέκτρας, αναλύοντας τη σκηνική  παρουσία της θρηνούσας Ηλέκτρας στην πρώτη παράσταση του έργου. O Βάιος Λιαπής (Αναπληρωτής Καθηγητής στο Μεταπτυχιακό Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου), έθεσε διάφορα ερωτήματα σχετικά με τη θέση του τελετουργικού θρήνου στην αρχαία τραγωδία.

Οι ανακοινώσεις του Γιώργου Σαμπατακάκη (Επίκουρος Καθηγητής στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πατρών), του Φρέντυ Ντεκρέους (Επίτιμος Καθηγητής Κλασικής Φιλολογίας στο Πανεπιστήμιο της Γάνδης του Βελγίου) και του Ντιμίτρι Τρουμπότσκιν (Διδάκτωρ Επιστημών στον τομέα  Καλλιτεχνικών Σπουδών, Πρόεδρος του Τμήματος Αρχαίας και Μεσαιωνικής Τέχνης στο Κρατικό Ινστιτούτο Καλλιτεχνικών Σπουδών, Διευθυντής Καλλιτεχνικών και Κλασσικών Σπουδών στη Δραματική Σχολή του Konstantin Raikin, Καθηγητής Δραματικών Σπουδών στο Ρωσικό Ινστιτούτο Δραματικής Τέχνης GITIS, Επισκέπτης Καθηγητής στο Κρατικό Πανεπιστήμιο Μόσχας, στο Καλλιτεχνικό Τμήμα), εστίασαν στις σύγχρονες σκηνοθετικές και υποκριτικές προσεγγίσεις του θρήνου. Ο Σαμπατακάκης εξέτασε  τον τρόπο επιτέλεσης του θρήνου στην τραγωδία από τη δεκαετία του 1930 στην Ελλάδα, σχολιάζοντας συγχρόνως τις ιδεολογικές παραμέτρους του. Ο Ντεκρέους επικεντρώθηκε στον παραστασιακό κώδικα του Θεάτρου Άττις, του Θεόδωρου Τερζόπουλου και συγκεκριμένα στην ύπαρξη του «κραυσίγελου», ως ενός ιδιαίτερου είδους θρήνου στις παραστάσεις τραγωδιών του θιάσου. Ο Τρουμπότσκιν μας μετέφερε στη θεατρική σκηνή της Ρωσίας, παρουσιάζοντας αποσπάσματα σύγχρονων σκηνικών προτάσεων πάνω στο θρήνο από νέους ηθοποιούς και φοιτητές δραματικών σχολών της Ρωσίας.

Τις επιστημονικές προσεγγίσεις του θέματος συμπλήρωσαν οι έξι πρακτικοί του θεάτρου: Ντανιέλε Σάλβο (σκηνοθέτης, Ιταλία), Έλι Λαχούντ (ηθοποιός, σκηνοθέτης, κριτικός και καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Λιβάνου), Δομνίκη Ευστρατίου (χορογράφος, Κύπρος), Ρένη Πιττακή (ηθοποιός, Ελλάδα), Νικαίτη Κοντούρη (σκηνοθέτης, ηθοποιός, μουσικός, καθηγήτρια υποκριτικής και σκηνοθεσίας) και Νίκος Χαραλάμπους (σκηνοθέτης, ηθοποιός, Κύπρος). Οι έξι καλλιτέχνες κατέθεσαν τις προσωπικές τους αποτιμήσεις για τη σκηνική πραγμάτωση του θρήνου, μιλώντας ανοιχτά για τις σκηνικές τους επιλογές.

Το συμπόσιο ολοκληρώθηκε με μία εποικοδομητική συζήτηση ανάμεσα στους σύνεδρους και στο κοινό, αναφορικά με τη λειτουργία του θρήνου και πώς διαμορφώνεται σύμφωνα με τις ανάγκες του σύγχρονου θεατή.

– – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –

ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

Δρ Γιώργος Νεοφύτου
Θεατρικός Συγγραφέας, Πρόεδρος Δ.Σ. ΚΚΔΙΘ

Λέανδρος Ταλιώτης
Σκηνοθέτης, Γραμματέας Δ.Σ. ΚΚΔΙΘ

Λέα Μαλένη
Σκηνοθέτις, Μέλος Δ.Σ. ΚΚΔΙΘ

Χρίστος Γεωργίου
Θεατρολόγος, Εκτελεστικός Διευθυντής ΚΚΔΙΘ

 

– – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – 

 

Γραμματεία Οργάνωσης
Αγγέλα Χριστοφίδου
Διοικητική Λειτουργός ΚΚΔΙΘ

Πρακτικογράφος εργασιών
Κική Αργυρού
Θεατρολόγος

Τεχνική υποστήριξη
S. Synergia Media Ltd

Διερμηνεία εργασιών
Ρέα Φραγκοφίνου

Γενικός Συντονισμός
Χρίστος Γεωργίου
Εκτελεστικός Διευθυντής ΚΚΔΙΘ