ΔΕΚΑΤΟ ΤΕΤΑΡΤΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΜΠΟΣΙΟ ΑΡΧΑΙΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΔΡΑΜΑΤΟΣ


Αρ. Φακ.: 4/Α/2016

30 Ιουνίου 2016

 

 

14ο ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΜΠΟΣΙΟ ΑΡΧΑΙΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΔΡΑΜΑΤΟΣ
«Ο θρήνος στο αρχαίο ελληνικό δράμα»

Δευτέρα 11 και Τρίτη 12 Ιουλίου 2016
Αμφιθέατρο «Κωνσταντίνος Λεβέντης», Λεβέντειος Πινακοθήκη

 

Το 14ο Διεθνές Συμπόσιο Αρχαίου Ελληνικού Δράματος, το οποίο διοργανώνουν οι Πολιτιστικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού και το Κυπριακό Κέντρο του Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου, θα διεξαχθεί φέτος στις 11 και 12 Ιουλίου 2016, στο Αμφιθέατρο «Κωνσταντίνος Λεβέντης», Λεβέντειος Πινακοθήκη στη Λευκωσία. Την κήρυξη της έναρξης των εργασιών του Συμποσίου θα τελέσει ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού, κ. Κώστας Καδής.

Θέμα της δέκατης τέταρτης διοργάνωσης του Διεθνούς Συμποσίου Αρχαίου Ελληνικού Δράματος είναι «Ο θρήνος στο αρχαίο ελληνικό δράμα». Σκοπός του Συμποσίου είναι να εξετάσει τη δομή, τη θεματολογία, τις εκφραστικές συμβάσεις και τις κορυφαίες εκφάνσεις του θρήνου στο αρχαιοελληνικό δράμα, τόσο στα δραματικά κείμενα καθεαυτά, όσο και στις σκηνικές αναπαραστάσεις του στην αρχαιότητα και στους νεότερους χρόνους.

Δεκαπέντε διεθνούς φήμης ακαδημαϊκοί και πρακτικοί του θεάτρου θα προσεγγίσουν το θέμα, μέσα από τη δραματολογική ανάλυση, τη σημειολογία του θεάτρου, την ανθρωπολογία ως τις επιστήμες της πρόσληψης και την προσωπική τους εμπλοκή στην επί σκηνής παρουσίαση αρχαίου δράματος:

Πήτερ Μάινεκ (Η.Π.Α.), Καθηγητής Κλασικής Φιλολογίας στο  Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης, Επίτιμος Καθηγητής Κλασικής Φιλολογίας στο Πανεπιστήμιο του Νόττινχαμ, Ντάγκλας Κερνς (Η.Β.), Διδάκτωρ, Καθηγητής της Κλασικής Φιλολογίας στο  Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου, Ντιμίτρι Τρούμποτσκιν (Ρωσία) Διδάκτωρ Επιστημών στον τομέα  Καλλιτεχνικών Σπουδών, Πρόεδρος του Τμήματος Αρχαίας και Μεσαιωνικής Τέχνης στο Κρατικό Ινστιτούτο Καλλιτεχνικών Σπουδών, Διευθυντής Καλλιτεχνικών και Κλασσικών Σπουδών στη Δραματική Σχολή του Konstantin Raikin, Καθηγητής Δραματικών Σπουδών στο Ρωσικό Ινστιτούτο Δραματικής Τέχνης GITIS, Επισκέπτης Καθηγητής στο Κρατικό Πανεπιστήμιο Μόσχας, στο Καλλιτεχνικό Τμήμα, Έλι Λαχούντ (Λίβανος), Διδάκτωρ, Ηθοποιός, συγγραφέας, σκηνοθέτης, κριτικός, καθηγητής πανεπιστημίου, Φρέντυ Ντεκρέους (Βέλγιο), Ομότιμος Καθηγητής Κλασικής Φιλολογίας στο Πανεπιστήμιο της Γάνδης του Βελγίου, συνιδρυτής του Dhartian Dynamics School of Bioenergetics, στη Γάνδη, Βέλγιο και στο Λα Πάλμα, Κανάριες Νήσοι, Ντανιέλε Σάλβο (Ιταλία), Σκηνοθέτης, Σωτήρης Χατζάκης (Ελλάδα), Ηθοποιός, σκηνοθέτης, παραγωγός, Νικαίτη Κοντούρη (Ελλάδα), Σκηνοθέτης, ηθοποιός, μουσικός, καθηγήτρια υποκριτικής και σκηνοθεσίας, Ρένη Πιττακή (Ελλάδα), Ηθοποιός, Ελένη Παπάζογλου (Ελλάδα), Αναπληρώτρια καθηγήτρια της Ιστορίας, Θεωρίας και Πρόσληψης του Αρχαίου Δράματος, Τμήμα Θεάτρου, Σχολή Καλών Τεχνών, ΑΠΘ, Γιώργος Σαμπατακάκης (Ελλάδα), Επίκουρος Καθηγητής, Τμήμα Θεατρικών Σπουδών, Πανεπιστήμιο Πατρών, Βάιος Λιαπής (Κύπρος), Αναπληρωτής Καθηγητής, Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Θεατρικές Σπουδές, Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου, Ασπασία Σκουρουμούνη Σταυρινού (Κύπρος), Διδάκτωρ, Ειδικός Επιστήμονας Πανεπιστήμιο Κύπρου, Δομνίκη Ευστρατίου (Κύπρος), Χορογράφος, Νίκος Χαραλάμπους (Κύπρος), Σκηνοθέτης, ηθοποιός.

Το Διεθνές Συμπόσιο Αρχαίου Ελληνικού Δράματος, το οποίο ξεκίνησε ως δραστηριότητα της Επιτροπής Πολιτιστικής Ταυτότητας και Ανάπτυξης του Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου, διοργανώνεται κάθε δύο χρόνια από τις Πολιτιστικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού και το Κυπριακό Κέντρο του Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου.

Στην πολύχρονη πορεία του, το Συμπόσιο κατόρθωσε να εξασφαλίσει τη συμμετοχή διεθνούς κύρους προσωπικοτήτων τόσο από την ακαδημαϊκή όσο και από τη θεατρική κοινότητα, από σχεδόν όλες τις χώρες της Ευρώπης καθώς και από τις Η.Π.Α., τον Λίβανο, την Αίγυπτο και την Αυστραλία.

Τα θέματα που έχουν εξετασθεί στο Διεθνές Συμπόσιο Αρχαίου Ελληνικού Δράματος μέχρι σήμερα καταδεικνύουν την ευρύτητα και την πολλαπλότητα των προοπτικών από τις οποίες έχει αντικρισθεί το αρχαίο δράμα όχι μόνον ως κείμενο, αλλά και ως σκηνική πράξη. Ειδικότερα οι ανακοινώσεις καταδεικνύουν και υπογραμμίζουν εκείνα τα στοιχεία που συνθέτουν την πολιτισμική ιδιαιτερότητα του αρχαίου δράματος αλλά και εκείνες τις αξίες που του προσδίδουν διαχρονικότητα και οικουμενικότητα και το καθιστούν στοιχείο της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς. Ως σκηνική πράξη το αρχαίο δράμα κατακυρώνει τη ζωντανή παρουσία του στον σημερινό κόσμο γι’ αυτό και δεν έπαψε ποτέ να προκαλεί και να προβληματίζει τους πρακτικούς του θεάτρου στην αναζήτησή τους καινούργιων τρόπων παρουσίασής του στο σύγχρονο θεατρόφιλο κοινό.

Την Οργανωτική Επιτροπή του 14ου Διεθνούς Συμπόσιου Αρχαίου Ελληνικού Δράματος αποτελούν οι: Γιώργος Νεοφύτου, Πρόεδρος του Δ.Σ. του ΚΚΔΙΘ, Συγγραφέας, Λέανδρος Ταλιώτης, Γραμματέας του Δ.Σ. του ΚΚΔΙΘ, Σκηνοθέτης, Λέα Μαλένη, Μέλος του Δ.Σ. του ΚΚΔΙΘ, Ηθοποιός, Σκηνοθέτις και Χρίστος Γεωργίου, Εκτελεστικός Διευθυντής ΚΚΔΙΘ, Θεατρολόγος.


14ο ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΜΠΟΣΙΟ ΑΡΧΑΙΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΔΡΑΜΑΤΟΣ
«Ο θρήνος στο αρχαίο ελληνικό δράμα»
Δευτέρα 11 και Τρίτη 12 Ιουλίου 2016

Αμφιθέατρο «Κωνσταντίνος Λεβέντης», Λεβέντειος Πινακοθήκη
Πληροφορίες: +357 2267 4920 │www.ccoiti.com

*Οι εργασίες του Συμποσίου είναι ανοιχτές για το κοινό με ελεύθερη είσοδο, ενώ θα υπάρχει ταυτόχρονη μετάφραση των ανακοινώσεων από τα ελληνικά στα αγγλικά και από τα αγγλικά στα ελληνικά

Το αναλυτικό πρόγραμμα εργασιών του 14ου Διεθνούς Συμποσίου Αρχαίου Ελληνικού Δράματος μπορείτε να το κατεβάσετε από εδώ: 14ο ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΜΠΟΣΙΟ ΑΡΧΑΙΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΔΡΑΜΑΤΟΣ_ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ