ΤΟ ΚΚΔΙΘ ΤΙΜΗΣΕ ΤΟΝ ΓΙΩΡΓΟ ΝΕΟΦΥΤΟΥ


Σε μια σεμνή τελετή χθες βράδυ, 15 Απριλίου 2019, το Κυπριακό Κέντρο του Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου (ΚΚΔΙΘ) τίμησε τον Γιώργο Νεοφύτου, έναν από τους σημαντικότερους εν ζωή εκπροσώπους της κυπριακής δραματουργίας, για τη συνολική προσφορά του στο κυπριακό θεατρικό γίγνεσθαι.

Φίλοι, συνεργάτες, άνθρωποι του θεάτρου και μη, έδωσαν το παρόν τους στην τιμητική εκδήλωση εκφράζοντας την εκτίμηση και την αγάπη τους στο θεατρικό συγγραφέα, στο μεταφραστή, στον άνθρωπο του θεάτρου, Γιώργο Νεοφύτου.

Αισθήματα συγκίνησης, θύμησης, χαράς κατέκλεισαν το Κινηματοθέατρο Παλλάς, με σημαντικές στιγμές από το σύνολο του έργου και της πορείας του τιμώμενου Γιώργου Νεοφύτου στο θέατρο, στην τηλεόραση, στο ΚΚΔΙΘ και στον Θεατρικό Οργανισμό Κύπρου (ΘΟΚ), όπου διετέλεσε σε καίριες θέσεις (Γραμματέας και Πρόεδρος του Δ.Σ. του ΚΚΔΙΘ, μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου του Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου, Πρόεδρος του Δ.Σ. του ΘΟΚ), στηρίζοντας την πραγματοποίηση ποικίλων δράσεων για ανάδειξη και προώθηση της κυπριακής δραματουργίας τόσο στην Κύπρο όσο και στο εξωτερικό.

Στην εκδήλωση απηύθυνε χαιρετισμό ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΚΚΔΙΘ, κ. Μηνάς Τίγκιλης, ενώ η θεατρολόγος Άντρη Χ. Κωνσταντίνου, η οποία ανέλαβε την επιστημονική επιμέλεια της εκδήλωσης, παρουσίασε το σύνολο της δραματουργίας του Γιώργου Νεοφύτου.

Κατά τη διάρκεια της παρουσίασης του έργου του Γιώργου Νεοφύτου προβλήθηκαν αποσπάσματα από οπτικογραφημένες παραστάσεις έργων του και από τηλεοπτικές σειρές, καθώς και συνεντεύξεις από ανθρώπους που συνεργάστηκαν με τον Γιώργο Νεοφύτου. Οι Πόπη Αβραάμ, Βάσος Αργυρίδης, Κώστας Καζάκας, Σταύρος Λούρας, Μαρίνα Μαλένη, Λένια Σορόκου, Νεόφυτος Ταλιώτης, Ανδρέας Τσουρής, Μιχάλης Ττερλικκάς και Δέσποινα Μπεμπεδέλη κατέθεσαν τις εμπειρίες από τη συνεργασία τους με τον Γιώργο Νεοφύτου, η κριτικός Νόνα Μολέσκη τοποθετήθηκε για το σύνολο της δραματουργίας του και οι συγγραφείς Αντώνης Γεωργίου και Μελίνα Παπαγεωργίου έδωσαν τη δική τους οπτική στον απόηχο της προσφοράς του Γιώργου Νεοφύτου.

Στην αντιφώνησή του, ο Γιώργος Νεοφύτου κάνοντας μια σύντομη αναδρομή από το πρώτο ποίημα που έγραψε έως και σήμερα, εξέφρασε τις ευχαριστίες του σε όλους τους συνοδοιπόρους στην πολύχρονή του πορεία, σημειώνοντας ότι «τα παράσημα του είναι πολλά, τα φέρει με καμάρι και είναι όλοι οι συνεργάτες στο κυπριακό θέατρο, με τους οποίους ευτύχησε να εργαστεί» και ότι «στο πρόσωπό του βλέπει να τιμάται ο Κύπριος θεατρικός συγγραφέας». Τέλος, τόνισε ότι με ιδιαίτερη χαρά βλέπει τη συνέχεια των προσπαθειών, τόσο του ιδίου όσο και των συνεργατών του, από νέους ανθρώπους.

Photos © Christos Theodorides


ΓΙΩΡΓΟΣ ΝΕΟΦΥΤΟΥ │ΤΙΜΗΤΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ

Επιστημονική επιμέλεια εκδήλωσης:
Άντρη Χ. Κωνσταντίνου
Θεατρολόγος, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Πανεπιστημίου Frederick

Εκτέλεση παραγωγής:
Τετρακτύς

Σκηνοθετική επιμέλεια/Μοντάζ:
Λήδα Αγιομαμίτη

Κινηματογράφηση/Τεχνική υποστήριξη:
Έκτορας Παπαγεωργίου

Εκφωνήσεις:
Κώστας Κωνσταντίνου

Διεύθυνση παραγωγής:
Σταύρος Παπαγεωργίου

Εικαστικός σχεδιασμός:
Πόπη Πισσουρίου

 

Γενική επιμέλεια:
Χρίστος Γεωργίου
Θεατρολόγος, Εκτελεστικός Διευθυντής ΚΚΔΙΘ

———————————————————————————-

Για την εκδήλωση χρησιμοποιήθηκε υλικό από το προσωπικό αρχείο του Γιώργου Νεοφύτου και αρχειακό υλικό από το Ραδιοφωνικό Ίδρυμα Κύπρου, τον Θεατρικό Οργανισμό Κύπρου, τον ΑΝΤ1 και τον Ευριπίδη Δίκαιο.

Ιδιαίτερες ευχαριστίες στη Διεύθυνση του Σατιρικού Θεάτρου και του Παττίχειου Δημοτικού Θεάτρου Λεμεσού για την παραχώρηση χώρων για την οπτικογράφηση των συνεντεύξεων.

Η εκδήλωση διοργανώθηκε με τη στήριξη των Πολιτιστικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού, μέσα από το Πρόγραμμα «Πολιτισμός» 2019.

Χορηγοί επικοινωνίας: Ραδιοφωνικό Ίδρυμα Κύπρου και Διάλογος Media Group