ΣΕΙΡΑ «ΘΕΑΤΡΙΚΕΣ ΗΜΕΡΙΔΕΣ», 9 & 10 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2017


Αρ. Φακ.: 7/Δ

2 Δεκεμβρίου 2017

 

Δ Ε Λ Τ Ι Ο   Τ Υ Π Ο Υ

ΣΕΙΡΑ ΗΜΕΡΙΔΩΝ ΥΠΟ ΤΟN ΓΕΝΙΚΟ ΤΙΤΛΟ «ΘΕΑΤΡΙΚΕΣ ΗΜΕΡΙΔΕΣ»

στο πλαίσιο των εορτασμών για τα 40χρονα του ΚΚΔΙΘ

9 και 10 Δεκεμβρίου 2017 │ Αμφιθέατρο «Κωνσταντίνος Λεβέντης», Λεβέντειος Πινακοθήκη (Λευκωσία)

 

 

Με δύο ακόμη ημερίδες, οι οποίες θα πραγματοποιηθούν στις 9 και 10 Δεκεμβρίου στο Αμφιθέατρο «Κωνσταντίνος Λεβέντης» στη Λεβέντειο Πινακοθήκη, συνεχίζεται η σειρά ημερίδων υπό τον γενικό τίτλο «Θεατρικές Ημερίδες», που διοργανώνει το ΚΚΔΙΘ στο πλαίσιο των εορτασμών για τα 40χρονά του.

Το Σάββατο 9 Δεκεμβρίου θα πραγματοποιηθεί η τρίτη κατά σειρά ημερίδα, «Οι επιχορηγήσεις στο επαγγελματικό θέατρο και τις παραστατικές τέχνες γενικότερα, στις μέρες μας», ενώ ο κύκλος της σειράς θα ολοκληρωθεί την Κυριακή 10 Δεκεμβρίου με την ημερίδα «Η ανάγκη ύπαρξης δραματολόγου στο θέατρο και ο ρόλος του στη διαμόρφωση του ρεπερτορίου σε μια κοινωνία».

Κύριος στόχος της σειράς ημερίδων είναι το άνοιγμα ενός δημιουργικού διαλόγου μεταξύ των ανθρώπων του θεάτρου σε ζητήματα που τίθενται στο σύγχρονο κυπριακό θέατρο, καθώς και η ενίσχυση της διεύρυνσης των οριζόντων και των δεσμών της θεατρικής κοινότητας και των παραστατικών τεχνών.

Οι ημερίδες απευθύνονται στους επαγγελματίες του θεάτρου και των παραστατικών τεχνών, αλλά και σε κάθε ενδιαφερόμενο, με ελεύθερη είσοδο.

Η σειρά ημερίδων υπό τον γενικό τίτλο «Θεατρικές Ημερίδες», πραγματοποιείται με τη στήριξη των Πολιτιστικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού, μέσα από το Πρόγραμμα «ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ» για το 2017.

 


Ημερίδα Γ΄: «Οι επιχορηγήσεις στο επαγγελματικό θέατρο και τις παραστατικές τέχνες γενικότερα, στις μέρες μας»
Σάββατο 9 Δεκεμβρίου 2017 │ Ώρα έναρξης: 11:30π.μ.
Αμφιθέατρο «Κωνσταντίνος Λεβέντης», Λεβέντειος Πινακοθήκη

Η ημερίδα, με τίτλο «Οι επιχορηγήσεις στο επαγγελματικό θέατρο και τις παραστατικές τέχνες γενικότερα, στις μέρες μας», θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 9 Δεκεμβρίου στις 11:30π.μ. στο Αμφιθέατρο «Κωνσταντίνος Λεβέντης» στη Λεβέντειο Πινακοθήκη, Λευκωσία.

Οι επιχορηγήσεις της θεατρικής δημιουργίας στην Κύπρο, τα κριτήρια επιχορήγησης, η κατανομή της κρατικής χορηγίας στα θεατρικά σχήματα, ομάδες και καλλιτέχνες, η αναγκαιότητα της οικονομικής στήριξης του πολιτισμού από το κράτος, η αύξηση της κρατικής χορηγίας, αποτελούν θέματα που συζητιούνται διαχρονικά στην Κύπρο.

Πιο συγκεκριμένα στο πλαίσιο της ημερίδας θα εξετασθούν ζητήματα όπως:

  • Αναγκαία ή όχι η κρατική βοήθεια στον πολιτισμό;
  • Υγιής ανταγωνισμός και αναβάθμιση του θεατρικού προϊόντος;
  • Μορφές επιχορήγησης των θεατρικών δραστηριοτήτων σε άλλες χώρες.
  • Η οικονομική επιχορήγηση της θεατρικής δημιουργίας ως επένδυση και προϋπόθεση.
  • Οι σχέσεις της πολιτείας με το «ελεύθερο» θέατρο.

Με γνώμονα πάντα τη θεατρική ανάπτυξη του τόπου, το ΚΚΔΙΘ έχει προσκαλέσει σημαντικούς ανθρώπους από Κύπρο, Ελλάδα, Γερμανία και Αγγλία και για να τοποθετηθούν επί του θέματος: Μαρίνα Μαλένη, λειτουργός Θεατρικής Ανάπτυξης Θεατρικού Οργανισμού Κύπρου, αρμόδια για τη διαχείριση των θεμάτων Επιχορηγήσεων, Ειρήνη Μουντράκη, θεατρολόγος – κριτικός θεάτρου, πρόεδρος της Γνωμοδοτικής Επιτροπής του Υπουργείου Πολιτισμού της Ελλάδος, αρμόδια για τις επιχορηγήσεις του Ελεύθερου Θεάτρου, Ματίας Γκερτ, καλλιτεχνικός διευθυντής του Θεάτρου του Κρέφελντ και Μενχενγκλάντμπαχ της Γερμανίας, μέλος του Δ.Σ. του Γερμανικού Κέντρου του ΔΙΘ, Δρ Αλεξάνταρ Μπρκιτς, λέκτορας στα πεδία της πολιτισμικής/καλλιτεχνικής διοίκησης και πολιτιστικής διαχείρισης στο ICCE (Institute for Creative and Cultural Entrepreneurship) του Λονδίνου, επισκέπτης λέκτορας στo University of Arts του Βελιγραδίου (Σερβία), στο LASALLE College Goldsmiths-University of the Arts της Σιγκαπούρης και στο Hassan II University της Καζαμπλάνκα (Μαρόκο).

Την ημερίδα θα συντονίζει ο Μηνάς Τίγκιλης, σκηνοθέτης, θεατρολόγος, πρόεδρος του Δ.Σ. του ΚΚΔΙΘ.

 

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΗΜΕΡΙΔΑΣ: ΟΙ ΕΠΙΧΟΡΗΓΗΣΕΙΣ ΣΤΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΚΑΙ ΤΙΣ ΠΑΡΑΣΤΑΤΙΚΕΣ ΤΕΧΝΕΣ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΑ, ΣΤΙΣ ΜΕΡΕΣ ΜΑΣ

 


Ημερίδα Δ΄: «Η ανάγκη ύπαρξης δραματολόγου στο θέατρο και ο ρόλος του στη διαμόρφωση του ρεπερτορίου σε μια κοινωνία»
Κυριακή 10 Δεκεμβρίου 2017 │ Ώρα έναρξης: 11:30π.μ.
Αμφιθέατρο «Κωνσταντίνος Λεβέντης», Λεβέντειος Πινακοθήκη

Ο κύκλος της σειράς «Θεατρικές Ημερίδες» ολοκληρώνεται με την ημερίδα με τίτλο «Η ανάγκη ύπαρξης δραματολόγου στο θέατρο και ο ρόλος του στη διαμόρφωση του ρεπερτορίου σε μια κοινωνία» την Κυριακή 10 Δεκεμβρίου στις 11:30π.μ., στο Αμφιθέατρο «Κωνσταντίνος Λεβέντης» στη Λεβέντειο Πινακοθήκη, Λευκωσία.

Ο όρος δραματολόγος συχνά έχει περισσότερες από μία έννοιες, ενώ ο ρόλος του διαφέρει ανάλογα με το θεατρικό σχήμα με το οποίο συνεργάζεται. Σκοπός της ημερίδας είναι να αναδείξει την ανάγκη ύπαρξης δραματολόγου στα θεατρικά σχήματα και τη σημασία της συνεργασίας ανάμεσα στο θεωρητικό (θεατρολόγο) και τον πρακτικό (σκηνοθέτη).

Πιο συγκεκριμένα στο πλαίσιο της ημερίδας θα εξετασθούν ζητήματα όπως:

  • Με ποιους τρόπους ο δραματολόγος μπορεί να προσεγγίσει ένα θεατρικό έργο;
  • Ποιος είναι ο ρόλος του δραματολόγου στη διαμόρφωση του ρεπερτορίου, βάσει των κοινωνικοπολιτικών συνθηκών;
  • Ποιος είναι ο ρόλος του δραματολόγου στην προετοιμασία μιας παράστασης;
  • Ποια η φύση της συνεργασίας του με το σκηνοθέτη;

Στην ημερίδα θα τοποθετηθούν επί του θέματος οι: Χρίστος Γεωργίου, θεατρολόγος, ΜΑ Θεατρικών Σπουδών, εκτελεστικός διευθυντής ΚΚΔΙΘ, Αμαλία Κοντογιάννη, διδάκτωρ Θεατρολογίας, υπεύθυνη του Γραφείου Θεατρολογίας – Δραματολογίου του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος, Σάββας Κυριακίδης, θεατρολόγος, καλλιτεχνικός διευθυντής Θεατρικού Οργανισμού Κύπρου, Μαριάννα Κάλμπαρη, σκηνοθέτις, καλλιτεχνική διευθύντρια Θεάτρου Τέχνης Καρόλου Κουν, Ζέλικο Χιούπατς, αναπληρωτής διευθυντής στο τμήμα Θεάτρου του Εθνικού Θεάτρου Βελιγραδίου.

Την ημερίδα θα συντονίζει ο Λέανδρος Ταλιώτης, σκηνοθέτης, ακαδημαϊκός, αντιπρόεδρος του Δ.Σ. του ΚΚΔΙΘ.

 

 

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΗΜΕΡΙΔΑΣ: Η ΑΝΑΓΚΗ ΥΠΑΡΞΗΣ ΔΡΑΜΑΤΟΛΟΓΟΥ ΣΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΚΑΙ Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΣΤΗ ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΡΕΠΕΡΤΟΡΙΟΥ ΣΕ ΜΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ