ΣΕΙΡΑ ΗΜΕΡΙΔΩΝ ΥΠΟ ΤΟN ΓΕΝΙΚΟ ΤΙΤΛΟ «ΘΕΑΤΡΙΚΕΣ ΗΜΕΡΙΔΕΣ»


Αρ. Φακ.: 7/Δ

1 Νοεμβρίου 2017

 

Δ Ε Λ Τ Ι Ο   Τ Υ Π Ο Υ

ΣΕΙΡΑ ΗΜΕΡΙΔΩΝ ΥΠΟ ΤΟN ΓΕΝΙΚΟ ΤΙΤΛΟ «ΘΕΑΤΡΙΚΕΣ ΗΜΕΡΙΔΕΣ»

στο πλαίσιο των εορτασμών για τα 40χρονα του ΚΚΔΙΘ

 

 

Το ΚΚΔΙΘ, στο πλαίσιο των εορτασμών για τα 40χρονά του, διοργανώνει σειρά ημερίδων υπό τον γενικό τίτλο «Θεατρικές Ημερίδες», με απώτερο στόχο να προάγει τον γόνιμο καλλιτεχνικό και κριτικό διάλογο και να ενισχύσει τη διεύρυνση των οριζόντων και των δεσμών της θεατρικής κοινότητας και των παραστατικών τεχνών.

Κύριος στόχος της σειράς ημερίδων, οι οποίες θα πραγματοποιηθούν στις 11, 13 Νοεμβρίου και στις 9, 10 Δεκεμβρίου 2017, είναι το άνοιγμα ενός δημιουργικού διαλόγου μεταξύ των ανθρώπων του θεάτρου σε ζητήματα που τίθενται στο σύγχρονο κυπριακό θέατρο. Συνολικά θα πραγματοποιηθούν τέσσερις ημερίδες, στις οποίες έχουν κληθεί δημιουργοί, από την Κύπρο και το εξωτερικό, με πολύχρονη παρουσία, των οποίων το έργο έχει διατομεακές συνεπαγωγές και συνάφεια ως προς το θέμα της κάθε ημερίδας, τόσο σε πρακτικό όσο και σε θεωρητικό επίπεδο.

  • Ημερίδα Α΄: «Τα όρια των ρόλων συγγραφέα και σκηνοθέτη» (Σάββατο 11 Νοεμβρίου 2017, Αμφιθέατρο «Κωνσταντίνος Λεβέντης», Λεβέντειος Πινακοθήκη, στις 11:30π.μ.)
  • Ημερίδα Β΄: «Το πολιτικό θέατρο και η γλώσσα στην κυπριακή δραματουργία» (Δευτέρα 13 Νοεμβρίου 2017, Θέατρο ΕΝΑ (Β΄ Δημοτική Αγορά), Λεμεσός, στις 6:30μ.μ.)
  • Ημερίδα Γ΄: «Οι επιχορηγήσεις στο επαγγελματικό θέατρο και τις παραστατικές τέχνες γενικότερα, στις μέρες μας» (Σάββατο 9 Δεκεμβρίου 2017, Αμφιθέατρο «Κωνσταντίνος Λεβέντης», Λεβέντειος Πινακοθήκη, στις 11:30π.μ.)
  • Ημερίδα Δ΄: «Η ανάγκη ύπαρξης δραματολόγου στο θέατρο και ο ρόλος του στη διαμόρφωση του ρεπερτορίου σε μια κοινωνία» (Κυριακή 10 Δεκεμβρίου 2017, Αμφιθέατρο «Κωνσταντίνος Λεβέντης», Λεβέντειος Πινακοθήκη, στις 11:30π.μ.)

Οι ημερίδες απευθύνονται στους επαγγελματίες του θεάτρου και των παραστατικών τεχνών, αλλά και σε κάθε ενδιαφερόμενο, με ελεύθερη είσοδο.

Η σειρά ημερίδων υπό τον γενικό τίτλο «Θεατρικές Ημερίδες», πραγματοποιείται με τη στήριξη των Πολιτιστικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού, μέσα από το Πρόγραμμα «ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ» για το 2017.


Ημερίδα Α΄: «Τα όρια των ρόλων συγγραφέα και σκηνοθέτη»
Σάββατο 11 Νοεμβρίου 2017 │ Ώρα έναρξης: 11:30π.μ.
Αμφιθέατρο «Κωνσταντίνος Λεβέντης», Λεβέντειος Πινακοθήκη

Η πρώτη ημερίδα, με τίτλο «Τα όρια των ρόλων συγγραφέα και σκηνοθέτη», θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 11 Νοεμβρίου 2017 στις 11:30π.μ. στο Αμφιθέατρο «Κωνσταντίνος Λεβέντης» στη Λεβέντειο Πινακοθήκη, Λευκωσία.

Στόχος της ημερίδας είναι η παρουσίαση του σκηνογραφικού και σκηνοθετικού «ρόλου» του θεατρικού συγγραφέα πριν τη σκηνική παράσταση του έργου, της πιθανής σχέσης/ συνεργασίας μεταξύ συγγραφέα και σκηνοθέτη, των μεταξύ τους «ορίων» και ο ρόλος του σκηνοθέτη στην ανάγνωση του δραματικού κειμένου.

Ο συγγραφέας συνθέτοντας το έργο του γνωρίζει ότι απευθύνεται όχι σε αναγνώστες (όπως ο οποιοσδήποτε άλλος λογοτέχνης συγγραφέας), αλλά σε εν δυνάμει θεατές. Με στόχο την εικονιστική σχέση που θα αναπτυχθεί ανάμεσα στο έργο και το κοινό, κατά τη διάρκεια της θεατρικής παράστασης, ο συγγραφέας πολλές φορές παραθέτει στο κείμενό του σκηνογραφικές και σκηνοθετικές σημειώσεις.

Ο σκηνοθέτης αποδίδει, ερμηνεύει ή μορφοποιεί το κείμενο κατά τρόπο που εκείνος νομίζει πιο πετυχημένο, με κριτήριο τη δυνατότητα πρόσληψης του κειμένου από το κοινό στη θεατρική αίθουσα και κατ’ επέκταση την αποκατάσταση του επικοινωνιακού κυκλώματος, ανάμεσα στο δραματικό μύθο του θεατρικού έργου και του θεατή στην πλατεία.

Πιο συγκεκριμένα, στο πλαίσιο της ημερίδας θα εξετασθούν ζητήματα όπως:

  • Πότε ολοκληρώνεται ο ρόλος του συγγραφέα;
  • Ποια είναι η σχέση συγγραφέα και σκηνοθέτη;
  • Ποια είναι τα όρια των μεταξύ τους ρόλων;

Στην ημερίδα Κύπριοι συγγραφείς και σκηνοθέτες, οι οποίοι έχουν συνεργαστεί, θα τοποθετηθούν επί του θέματος. Τα τρία ζεύγη συγγραφέα-σκηνοθέτη είναι:
Κωνσταντία Σωτηρίου και Μαρία Μανναρίδου-Καρσερά, για τη συνεργασία τους στην παράσταση του έργου Τζεμαλιγιέ (παραγωγή Ομάδα «Σόλο για Τρεις», 2015-2016),
Μιχάλης Παπαδόπουλος και Αλεξία Παπαλαζάρου για τη συνεργασία τους στην παράσταση του έργου Η επανάσταση του Άλφι (παραγωγή Θέατρο Ανεμώνα, 2016-2017) και
Χαράλαμπος Γιάννου και Μαρίνα Βρόντη, για τη συνεργασία τους στην παράσταση του έργου του Πείνα (παραγωγή Ομάδα Ε.Θ.Α.Λ., 2015-2016).

Την ημερίδα θα συντονίζει η Λέα Μαλένη, ηθοποιός, σκηνοθέτις, μέλος του Δ.Σ. του ΚΚΔΙΘ.

ΗΜΕΡΙΔΑ Α_ΤΑ ΟΡΙΑ ΤΩΝ ΡΟΛΩΝ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ ΚΑΙ ΣΚΗΝΟΘΕΤΗ_ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ


Ημερίδα Β΄: «Το πολιτικό θέατρο και η γλώσσα στην κυπριακή δραματουργία»
Δευτέρα 13 Νοεμβρίου 2017 │ Ώρα έναρξης: 6:30μ.μ.
Θέατρο Ένα (Β΄ Δημοτική Αγορά), Λεμεσός

Η δεύτερη ημερίδα με θέμα «Το πολιτικό θέατρο και η γλώσσα στην κυπριακή δραματουργία», θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 13 Νοεμβρίου στο Θέατρο Ένα στη Λεμεσό, στις 6:30μ.μ.

Το πολιτικό θέατρο δεν περιορίζεται στην αισθητική διάσταση μιας παράστασης ή στο περιεχόμενο ενός κείμενου, δεν είναι η σκηνική μεταμφίεση ενός πολιτικού συνθήματος. Το θέατρο ανέκαθεν στην ιστορία του θεάτρου ορίζεται ως «πολιτικό». Δεν χρειάζεται να πραγματεύεται ιδέες και ιδεολογίες, αλλά τα ανθρώπινα όντα –τον πολίτη- που έρχονται αντιμέτωπα με αυτές. Τέσσερις σκηνοθέτες θα φωτίσουν την «αναγκαιότητα» του πολιτικού θεάτρου, μέσω της σκηνοθετικής εμπειρίας και έρευνάς τους: Μηνάς Τίγκιλης, Μαρίνος Ανωγυριάτης, Λέανδρος Ταλιώτης και ο Μπόρις Μπακάλ. Στο δεύτερο μέρος της ημερίδας θα ακολουθήσει η θεματική «Η γλώσσα στην κυπριακή δραματουργία ως πολιτική τοποθέτηση». Η δραματουργός Ελλάδα Ευαγγέλου και ο συγγραφέας Αντώνης Γεωργίου θα τοποθετηθούν επί του θέματος, αφού το «πρόβλημα» της γλώσσας στην κυπριακή δραματουργία τίθεται συχνά, τόσο από τους θεατρικούς συγγραφείς όσο και από τους ανθρώπους του θεάτρου.

Την ημερίδα θα συντονίζει η Μαρία Κυριάκου, σκηνοθέτις, μέλος του Δ.Σ. του ΚΚΔΙΘ.

ΗΜΕΡΙΔΑ Β_ΤΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΚΑΙ Η ΓΛΩΣΣΑ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΔΡΑΜΑΤΟΥΡΓΙΑ_ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Τον ερχόμενο Δεκέμβριο θα ακολουθήσουν οι άλλες δύο ημερίδες στη Λεβέντειο Πινακοθήκη, στις 11:30π.μ. Το Σάββατο 9 Δεκεμβρίου θα πραγματοποιηθεί η τρίτη κατά σειρά ημερίδα, «Οι επιχορηγήσεις στο επαγγελματικό θέατρο και τις παραστατικές τέχνες γενικότερα, στις μέρες μας», ενώ ο κύκλος της σειράς θα ολοκληρωθεί την Κυριακή 10 Δεκεμβρίου με την ημερίδα «Η ανάγκη ύπαρξης δραματολόγου στο θέατρο και ο ρόλος του στη διαμόρφωση του ρεπερτορίου σε μια κοινωνία». Για περισσότερες πληροφορίες, θα ακολουθήσει σχετικό δελτίο τύπου στις επόμενες ημέρες.


Σειρά «Θεατρικές Ημερίδες»

▪ Είσοδος ελεύθερη
▪ Πληροφορίες: 2267 4920 και www.ccoiti.com

 

 

Η σειρά ημερίδων υπό τον γενικό τίτλο «Θεατρικές Ημερίδες»,
πραγματοποιείται με τη στήριξη των Πολιτιστικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού,
μέσα από το Πρόγραμμα «ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ» για το 2017.