ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ EFFE 2017/2018


Αρ. Φακ.: 8/Ε

13 Μαρτίου 2017

Δ Ε Λ Τ Ι Ο   Τ Υ Π Ο Υ

Πρόγραμμα EFFE – EUROPE FOR FESTIVALS, FESTIVALS FOR EUROPE

 

Οι διοργανωτές του Προγράμματος EFFE, καθώς και το Κυπριακό Κέντρο του Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου, το κομβικό σημείο του προγράμματος στην Κύπρο, εκφράζουν θερμές ευχαριστίες στα φεστιβάλ που έχουν υποβάλει αίτηση για απόκτηση του EFFE Label 2017-2018. Φεστιβάλ από πάνω από 37 χώρες έχουν υποβάλει αίτηση, με την Κύπρο να συμμετέχει στη διαδικασία με 17 (δεκαεπτά) υποβληθείσες αιτήσεις από κυπριακά πολιτιστικά φεστιβάλ.

Η τριμελής Εθνική Γνωμοδοτική Επιτροπή από την Κύπρο ξεκίνησε ήδη τη μελέτη και αξιολόγηση των υποβληθέντων αιτήσεων από τα κυπριακά πολιτιστικά φεστιβάλ, με βάση τα τρία κριτήρια: καλλιτεχνική δέσμευση, ενεργός συμμετοχή των φεστιβάλ στις κοινότητές τους και μια ευρωπαϊκή και διεθνής θεώρηση. Την Εθνική Γνωμοδοτική Επιτροπή αποτελούν οι: Γιώργος Γεωργής, καθηγητής Πανεπιστημίου Κύπρου και Πανεπιστημίου Νεάπολις, πρώην Πρέσβης της Κύπρου στην Ελλάδα, Μαρίνα Σχίζα, πολιτιστική αρχισυντάκτρια, εφημερίδα «Ο Φιλελεύθερος» και Τάκης Χατζηδημητρίου, πρόεδρος ΙΚΜΕ (Ίδρυμα Κοινωνικοπολιτικών Μελετών).

Στη συνέχεια οι αιτήσεις, οι οποίες πληρούν τα κριτήρια, θα προωθηθούν στη Διεθνή Επιτροπή Επιλογής, η οποία θα επιλέξει τα φεστιβάλ στα οποία θα δοθεί το EFFE Label 2017-2018 και τα φεστιβάλ τα οποία θα τιμηθούν με το EFFE Award 2017-2018. Πρόεδρος της Διεθνούς Επιτροπής είναι ο γεννημένος στην Αυστραλία Σερ Τζόναθαν Μιλς, διακεκριμένος συνθέτης και διευθυντής διαφόρων Φεστιβάλ στην Αυστραλία (Μπλου Μάουντεινς, Μπρίσμπεϊν, Μελβούρνη), ο οποίος διετέλεσε επίσης διευθυντής του Διεθνούς Φεστιβάλ του Εδιμβούργου (Edinburgh International Festival) από το 2007 μέχρι το 2014.

Τα φεστιβάλ που θα λάβουν το EFFE Label 2017-2018 θα ανακοινωθούν στις αρχές Απριλίου  2017, ενώ τα φεστιβάλ που θα τιμηθούν με το EFFE Award 2017-2018 θα ανακοινωθούν στις αρχές Μαΐου 2017.

Τα φεστιβάλ που θα λάβουν την πιστοποίηση EFFE Label αυτομάτως θα αναγνωρισθούν από την Ε.Ε. και θα επωφεληθούν ποικιλοτρόπως. Έχοντας την πιστοποίηση θα μπορούν να τη χρησιμοποιήσουν στις δικές τους εκστρατείες επικοινωνίας και προώθησης του φεστιβάλ. Επίσης, θα αποκτήσουν μια θέση στον Οδηγό Φεστιβάλ (EFFE Festival Guide), ο οποίος θα κοινοποιηθεί σε κάθε χώρα Μέλος της Ε.Ε. και σε παγκόσμιο επίπεδο. Ο Οδηγός αυτός θα επιτρέψει στους ευρωπαίους πολίτες και στους καλλιτέχνες την άμεση πρόσβαση σε χρήσιμες ειδήσεις και πληροφορίες για τα κορυφαία πολιτιστικά φεστιβάλ της Ευρώπης. Η κοινότητα EFFE θα λειτουργεί και ως πλατφόρμα δημιουργίας συνεργασιών. Το EFFE Award θα δοθεί στα φεστιβάλ που με την καινοτομία τους κατευθύνουν νέες καλλιτεχνικές τάσεις.

Το πρόγραμμα EFFE είναι μια αμφίδρομη διαδικασία. Πηγάζει από τους δημιουργούς των φεστιβάλ και κατευθύνεται προς αυτούς. Η επιτυχία της πιλοτικής διοργάνωσης του EFFE Label και Award έβαλε τα θεμέλια, ώστε τα επόμενα τρία χρόνια να προετοιμάσουν το πέμπτο Ευρωπαϊκό Βραβείο Πολιτισμού, το Ευρωπαϊκό Βραβείο Φεστιβάλ.

Το πρόγραμμα συνεχίζεται με γοργούς ρυθμούς. Συνεχής ενημέρωση για την εξέλιξή του, καθώς και για τα επόμενα βήματα που θα ακολουθήσουν θα γίνεται μέσω του ΚΚΔΙΘ.