ΘΕΑΤΡΙΚΟ ΑΝΑΛΟΓΙΟ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ «ACTUS REUS» ΤΗΣ ΕΥΑΣ ΚΟΥΡΣΟΥΜΠΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ


Αρ. Φακ.: 7/Γ

23 Ιανουαρίου 2017

 

Δ Ε Λ Τ Ι Ο  Τ Υ Π Ο Υ

Θεατρικό αναλόγιο του έργου Actus Reus της Εύας Κουρσουμπά

στο Σπίτι της Κύπρου στην Αθήνα

Σειρά θεατρικών αναλογίων «Νέες Κυπριακές Θεατρικές Φωνές»

 

Η σειρά θεατρικών αναλογίων «Νέες Κυπριακές Θεατρικές Φωνές», μια συνεργασία του Κυπριακού Κέντρου του Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου και της Πρεσβείας της Κυπριακής Δημοκρατίας – Σπίτι της Κύπρου στην Αθήνα, συνεχίζεται με τον Β΄ κύκλο και την παρουσίαση, σε μορφή σκηνοθετικής ανάγνωσης, του έργου της Εύας Κουρσουμπά Actus Reus, την Τρίτη 31 Ιανουαρίου 2017 στο Σπίτι της Κύπρου στην Αθήνα.

Τη σκηνοθετική επιμέλεια του θεατρικού αναλογίου ανέλαβε η Ελένη Μολέσκη και θα συμμετέχουν οι ηθοποιοί: Άνδρη Θεοδότου, Στέλιος Καλαθάς, Αντρέας Κουτσόφτας, Ελένη Μολέσκη και Δημήτρης Σταμούλης.

Το έργο διαδραματίζεται στη Βρετανία, στη διάρκεια του παγωμένου «χειμώνα της δυσαρέσκειας», που στιγμάτισε το τέλος της δεκαετίας του ’70 στη χώρα, με συγκρούσεις μεταξύ εργατικών συνδικάτων και κυβέρνησης, με απεργίες, πορείες διαμαρτυρίας, διακοπές στην παροχή ηλεκτρισμού και ελλείψεις βασικών αγαθών. Οι συνεχείς συγκρούσεις, η ανεργία και η οικονομική αποδυνάμωση της χώρας οδηγούν, για πρώτη φορά στην ιστορία της, τους Βρετανούς στη μετανάστευση σε άλλες χώρες. Αυτή η κατάσταση οικονομικής εξαθλίωσης και κοινωνικής κατάρρευσης στη Βρετανία του ’70 θυμίζει πολύ όσα συμβαίνουν σήμερα σε χώρες που έχουν πληγεί σοβαρά από την οικονομική ύφεση, όπως η Ελλάδα. Με φόντο τη σταδιακή διάλυση των θεσμών και δομών της ίδιας της χώρας, το θεατρικό έργο Actus Reus πραγματεύεται τη σταδιακή διάλυση των σχέσεων ανάμεσα στα μέλη μιας οικογένειας της εργατικής τάξης. Ασθένεια, αναπηρία, κοινωνικός αποκλεισμός, ενδοοικογενειακή βία, δημιουργία «θυμάτων» και «θυτών», που εναλλάσσονται στους δοσμένους ρόλους, αποτελούν τη σκληρή καθημερινότητα της δυσλειτουργικής οικογένειας των Γουάρτον.

Το έργο είχε υποβληθεί στη δεύτερη διοργάνωση του Προγράμματος PLAY ΟΝ!, που συνδιοργάνωσαν το Κυπριακό Κέντρο του Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου και ο Θεατρικός Οργανισμός Κύπρου, έτυχε επεξεργασίας στο πλαίσιο του προγράμματος και παρουσιάστηκε σε μορφή σκηνοθετημένης ανάγνωσης τον Μάιο του 2015.

Η σειρά θεατρικών αναλογίων με τον τίτλο «Νέες Κυπριακές Θεατρικές Φωνές», η οποία εντάχθηκε το 2015 στο ήδη υπάρχον πρόγραμμα παρουσίασης θεατρικών έργων σε θεατρικά αναλόγια στο Σπίτι της Κύπρου, αποτελεί τη μία εκ των συνεργασιών των δύο φορέων στο πλαίσιο των προσπαθειών τους για ανάδειξη και προώθηση της νέας κυπριακής θεατρικής γραφής στην Ελλάδα.

Στον Α΄ κύκλο της σειράς, που πραγματοποιήθηκε από τον Οκτώβριο 2015 μέχρι και τον Μάιο 2016, παρουσιάστηκαν τέσσερα νέα κυπριακά θεατρικά έργα: Πείνα Χαράλαμπου Γιάννου, Νίτσα του Γιώργου Τριλλίδη, Σουρινάμ του Στέφανου Σταυρίδη και Αντρόνικος ή ο ζωγκράφος της Ευρυδίκης Περικλέους-Παπαδοπούλου.

 


Θεατρικό αναλόγιο του έργου Actus Reus της Εύας Κουρσουμπά
Τρίτη 31 Ιανουαρίου 2017 │ ώρα 8:30μ.μ.
Σπίτι της Κύπρου στην Αθήνα (Ξενοφώντος 2Α, 105 57 Αθήνα)
Είσοδος ελεύθερη
Πληροφορίες στο τηλ.: + 30 210 3734934, Σπίτι της Κύπρου