ΘΕΑΤΡΙΚΟ ΑΝΑΛΟΓΙΟ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ «ΑΝΤΡΟΝΙΚΟΣ Ή Ο ΖΩΓΚΡΑΦΟΣ» ΤΗΣ ΕΥΡΥΔΙΚΗΣ ΠΕΡΙΚΛΕΟΥΣ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ


Αρ. Φακ.: 7/Γ

17 Μαΐου 2016

 


Δ Ε Λ Τ Ι Ο  Τ Υ Π Ο Υ

 

Θεατρικό αναλόγιο του έργου Αντρόνικος ή ο Ζωγκράφος της Ευριδίκης Περικλέους-Παπαδοπούλου

στο Σπίτι της Κύπρου στην Αθήνα

Σειρά θεατρικών αναλογίων «Νέες Κυπριακές Θεατρικές Φωνές»

 

Η σειρά θεατρικών αναλογίων «Νέες Κυπριακές Θεατρικές Φωνές», μια συνεργασία του Κυπριακού Κέντρου του Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου και της Πρεσβείας της Κυπριακής Δημοκρατίας – Σπίτι της Κύπρου στην Αθήνα, συνεχίζεται με την παρουσίαση, σε μορφή σκηνοθετικής ανάγνωσης, του έργου της Ευριδίκης Περικλέους-Παπαδοπούλου Αντρόνικος ή ο Ζωγκράφος, την Τρίτη 24 Μαΐου 2016 στο Σπίτι της Κύπρου στην Αθήνα.

Τη σκηνοθετική επιμέλεια του θεατρικού αναλογίου ανέλαβε η Μαρία Μανναρίδου-Καρσερά, με τον ηθοποιό Νεκτάριο Θεοδώρου στον ομώνυμο ρόλο.

Το έργο, το οποίο είναι εμπνευσμένο από τη ζωή και το έργο του Κώστα Στάθη, ενός από τους πρωτοπόρους ζωγράφους της σύγχρονης κυπριακής τέχνης, είχε υποβληθεί στη δεύτερη διοργάνωση του Προγράμματος PLAY ΟΝ!, συνδιοργάνωση του Κυπριακού Κέντρου του Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου και του Θεατρικού Οργανισμού Κύπρου, έτυχε επεξεργασίας στο πλαίσιο του προγράμματος και παρουσιάστηκε σε μορφή σκηνοθετημένης ανάγνωσης τον Μάιο του 2015.

Ο Αντρόνικος βρίσκεται στο εργαστήρι του στο χωριό του. Μετά την επιστροφή του από ένα ταξίδι με τον πατέρα του στην Αθήνα, ο Αντρόνικος αφιερώνει τη ζωή του στη ζωγραφική. Στην πορεία του μονολόγου, ο χρόνος σμίγει με το παρόν και το παρελθόν, όπου εξελίσσεται ένας διάλογος με τον εαυτό του αλλά και με πρόσωπα που σημάδεψαν με έντονο τρόπο τη ζωή του. Ο Αντρόνικος ή ο Ζωγκράφος πρωτογράφτηκε το 2005 όπου και διακρίθηκε με έπαινο στον Διαγωνισμό Συγγραφής ΘΟΚ. Το έργο και η ζωή του ζωγράφου Κώστα Στάθη (1913 -1987), άγνωστου στο ευρύ κοινό της Κύπρου, αλλά σημαντικού ζωγράφου του δεύτερου μισού του περασμένου αιώνα, συνεχίζει μέχρι τώρα να δίνει τροφή έμπνευσης και δημιουργίας στη συγγραφέα. Με αρκετά στοιχεία μυθοπλασίας για να ενισχύσουν το δραματουργικό ενδιαφέρον του κειμένου, το έργο, από ένα πολυπρόσωπο κείμενο που ήταν μεταλλάσσεται σε έναν «μονόλογο-διάλογο», καταγράφοντας τις έντονες συγκρούσεις που είχε με τον πατέρα του, μέσα από το πάθος του να γίνει ζωγράφος, αλλά και τις αγωνιώδεις ανησυχίες που χαρακτήριζαν την πολυτάραχη ζωή του. Όσον αφορά στην πλοκή και στα πρόσωπα του έργου, υπάρχει σε μεγάλο βαθμό το στοιχείο της μυθοπλασίας. Κάποια από τα πρόσωπα του έργου είναι εντελώς φανταστικά όπως, η Αλόη, ενώ άλλα, είναι πρόσωπα υπαρκτά που χαρακτηρίζονται όμως από βαθιές μυθοπλαστικές τομές και παρεμβάσεις, όπως π.χ., ο Αντρόνικος, ο Ηλιόφωτος, ο Πατέρας, η Μητέρα.

Στη σειρά θεατρικών αναλογίων «Νέες Κυπριακές Θεατρικές Φωνές», που στόχο έχει τη γνωριμία στο αθηναϊκό κοινό της σύγχρονης κυπριακής δραματουργίας, έχουν ήδη παρουσιαστεί σε πρώτη φάση, άλλα τρία νέα κυπριακά θεατρικά έργα.Θεατρικό αναλόγιο του έργου Αντρόνικος ή ο Ζωγκράφος της Ευριδίκης Περικλέους-Παπαδοπούλου

Τρίτη 24 Μαΐου 2016 │ ώρα 8:30μ.μ.

Σπίτι της Κύπρου στην Αθήνα (Ξενοφώντος 2Α, 105 57 Αθήνα)

Είσοδος ελεύθερη

Πληροφορίες στο τηλ.: + 30 210 3734934, Σπίτι της Κύπρου