ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΘΕΑΤΡΙΚΟΥ ΕΡΓΟΥ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ


Τρία κυπριακά θεατρικά έργα στην Αθήνα

19 – 23 Σεπτεμβρίου 2018 │Αίθουσα Θέατρο, Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης

 

Το Κυπριακό Κέντρο του Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου (ΚΚΔΙΘ), σε συνεργασία με το Μορφωτικό Γραφείο της Πρεσβείας της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ελλάδα – Σπίτι της Κύπρου και το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης (ΙΜΚ), διοργανώνει την «Εβδομάδα Κυπριακού Θεατρικού Έργου στην Αθήνα», η οποία θα πραγματοποιηθεί από τις 19 μέχρι τις 23 Σεπτεμβρίου 2018, στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης.

Στο πλαίσιο της έκτης διοργάνωσης της «Εβδομάδας Κυπριακού Θεατρικού Έργου στην Αθήνα», θα παρουσιαστούν τρεις παραστάσεις σύγχρονων κυπριακών θεατρικών έργων, από κυπριακά θεατρικά σχήματα, στην αίθουσα του Θεάτρου του Πολιτιστικού Κέντρου ΙΜΚ.

Η «Εβδομάδα Κυπριακού Θεατρικού Έργου στην Αθήνα» αποτελεί ίσως τη σημαντικότερη δραστηριότητα προώθησης της κυπριακής θεατρικής συγγραφής στον ελλαδικό χώρο, με την παρουσίαση παραστάσεων κυπριακού θεατρικού έργου από κυπριακά θεατρικά σχήματα.

Η προώθηση και ανάδειξη της κυπριακής δραματουργίας και της εν γένει κυπριακής δημιουργίας στην Ελλάδα, αποτελεί το βασικότερο στόχο της προσπάθειας του ΚΚΔΙΘ, συμβάλλοντας στην κινητικότητα των Κύπριων καλλιτεχνών καθώς και στην ανάδειξη του πολιτιστικού προϊόντος.

Η φετινή, έκτη, διοργάνωση της «Εβδομάδας Κυπριακού Θεατρικού Έργου στην Αθήνα»

Ο κύκλος των παραστάσεων της φετινής διοργάνωσης «Εβδομάδα Κυπριακού Θεατρικού Έργου στην Αθήνα», ανοίγει την Τετάρτη 19 Σεπτεμβρίουμε την παράσταση…Κοιμήσου Αγγελούδι μου… των Στέλιου Θεοχάρους και Μαρίνας Φραγκεσκίδου, σε σκηνοθεσία Βαρνάβα Κυριαζή (παραγωγή Εταιρεία Θεατρικής Ανάπτυξης Λεμεσού). Ακολουθεί την Παρασκευή 21 Σεπτεμβρίου, η παράσταση Η Σιδηρά του Μιχάλη Παπαδόπουλου, σε σκηνοθεσία Μαρίνου Ανωγυριάτη (παραγωγή Θέατρο Versus). Η «Εβδομάδα Κυπριακού Θεατρικού Έργου στην Αθήνα» ολοκληρώνεται την Κυριακή 23 Σεπτεμβρίου, με την παράσταση Αφηγήσεις Γυναικών, μια διασκευή του βιβλίου Δεκαοκτώ Αφηγήσεις της Νίκης Μαραγκού, σε δραματουργική επεξεργασία και σκηνοθεσία Αιμίλιου Χαραλαμπίδη (παραγωγή Prima Lux).


Η έκτη διοργάνωση
της «Εβδομάδας Κυπριακού Θεατρικού Έργου στην Αθήνα», πραγματοποιείται με τη στήριξη των Πολιτιστικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού, μέσα από το Πρόγραμμα «ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ» για το 2018.

 

  – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –

Π Ρ Ο Γ Ρ Α Μ Μ Α   Π Α Ρ Α Σ Τ Α Σ Ε Ω Ν

 

▪ Τετάρτη, 19 Σεπτεμβρίου 2018
…ΚΟΙΜΗΣΟΥ ΑΓΓΕΛΟΥΔΙ ΜΟΥ… των Στέλιου Θεοχάρους και Μαρίνας Φραγκεσκίδου
Παραγωγή: Εταιρεία Θεατρικής Ανάπτυξης Λεμεσού (ΕΘΑΛ)

Με το έργο των Στέλιου Θεοχάρους και Μαρίνας Φραγκεσκίδου, …Κοιμήσου Αγγελούδι μου…, παραγωγή της Εταιρείας Θεατρικής Ανάπτυξης Λεμεσού, ανοίγει ο κύκλος των παραστάσεων της φετινής διοργάνωσης της «Εβδομάδας Κυπριακού Θεατρικού Έργου στην Αθήνα», την Τετάρτη, 19 Σεπτεμβρίου. Το έργο …Κοιμήσου Αγγελούδι μου…, πρωτοπαρουσιάστηκε τον Μάιο του 2018 από την Δεύτερη Σκηνή της ΕΘΑΛ.

Περίληψη
Δυο αδέρφια, η Άρτεμις και ο Αχιλλέας Βερβέρη, μεγαλώνουν κάτω από την αυστηρή επίβλεψη του πατέρα τους καθώς η μητέρα τους τα έχει εγκαταλείψει όσο ήταν μικρά. H Άρτεμις μεγαλώνοντας, θέτει ως προσωπική υποχρέωσή της να προσφέρει όλο της το είναι στον Αχιλλέα, ούτως ώστε ο ίδιος να μη στερηθεί ποτέ την αγάπη. Ένα βράδυ φτάνει στο σπίτι τους ένας «ξένος», ο Στέφανος, και τους ανακοινώνει το θάνατο της μητέρας τους. Ισορροπίες μεταξύ αλήθειας και ψέματος, λογικής και παράνοιας, ηθικής και ανάγκης, πρέπει και μη, σε ένα παιχνίδι της μοίρας και του μυαλού.

Η ταυτότητα της παράστασης
Σκηνοθεσία: Βαρνάβας Κυριαζής
Μουσική σύνθεση: Γιώργος Κολιάς
Σκηνικά-Κοστούμια: Θέλμα Κασουλίδου
Σχεδιασμός φωτισμών: Σταύρος Τάρταρης
Βοηθός σκηνοθέτη: Κωνσταντίνος Νικηφόρου

Διανομή:
Άρτεμις Βερβέρη: Χριστίνα Κωνσταντίνου
Στέφανος Στασινόπουλος: Παναγιώτης Μπρατάκος
Αχιλλέας Βερβέρης: Αλέξανδρος Αχτάρ

Διάρκεια παράστασης: 75 λεπτά (χωρίς διάλειμμα)

  

 – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –

▪ Παρασκευή, 21 Σεπτεμβρίου 2018
Η ΣΙΔΗΡΑ του Μιχάλη Παπαδόπουλου
Παραγωγή: Θέατρο Versus

Η «Εβδομάδα Κυπριακού Θεατρικού Έργου στην Αθήνα» συνεχίζεται με το θεατρικό έργο του Μιχάλη Παπαδόπουλου Η Σιδηρά, το οποίο είναι εμπνευσμένο από τη ζωή της Μάργκαρετ Θάτσερ, της Βρετανίδας Πρωθυπουργού, που κυβέρνησε στη Μεγάλη Βρετανία τη δεκαετία του 1980.

Περίληψη
Το έργο, διαδραματίζεται στη σουίτα της Πρωθυπουργού και ολοκληρώνεται σε τρεις πράξεις, προσπαθώντας να σκιαγραφήσει τη σχέση της γυναίκας με την εξουσία, τον ρόλο των ανδρών και τη σχέση αυτής της γυναικείας δύναμης απέναντι στα πατροπαράδοτα θηλυκά πρότυπα.

Σύμφωνα με την Καναδή συγγραφέα και ποιήτρια Μάργκαρετ Άτγουντ, η κοινωνία αντιμετωπίζει έναν ισχυρό άντρα σαν γεννημένο ηγέτη και μια ισχυρή γυναίκα σαν ανωμαλία. Πόσο αληθινό είναι αυτό;

Το θεατρικό έργο Η Σιδηρά, φανερώνει πτυχές των παιγνιδιών των πολιτικών και αποπειράται να μπει στα άδυτα της πολιτικής ίντριγκας, αποκαλύπτοντας τη μοναδική ίσως αλήθεια όλου αυτού του παραμυθιού: αυτό που σίγουρα κρύβει η κορυφή είναι μια εθιστική μοναξιά.

Η ταυτότητα της παράστασης
Σκηνοθεσία: Μαρίνος Ανωγυριάτης
Σκηνικά-Κοστούμια: Λάκης Γενεθλής
Σχεδιασμός φωτισμών: Αλεξάντερ Γιότοβιτς
Μουσική: Αντρέας Κλεοβούλου

Ερμηνεύουν:
Βίβιαν Νικολαΐδου, Αντρέας Νικολαΐδης, Παντελίτσα Μαυρογιάννη

Διάρκεια παράστασης: 60 λεπτά (χωρίς διάλειμμα)

– – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –

▪ Κυριακή, 23 Σεπτεμβρίου 2018
ΑΦΗΓΗΣΕΙΣ ΓΥΝΑΙΚΩΝ
μια διασκευή του βιβλίου Δεκαοκτώ Αφηγήσεις της Νίκης Μαραγκού
Παραγωγή: Prima Lux

Η «Εβδομάδα Κυπριακού Θεατρικού Έργου στην Αθήνα» ολοκληρώνεται την Κυριακή, 23 Σεπτεμβρίου, με την παραγωγή της Prima Lux, Αφηγήσεις Γυναικών, μια διασκευή και θεατρική μεταφορά του βιβλίου Δεκαοκτώ Αφηγήσεις (Εκδόσεις «Το Ροδακιό», Αθήνα 2012), το οποίο υπήρξε το τελευταίο βιβλίο της ποιήτριας, ζωγράφου και συγγραφέα Νίκης Μαραγκού (1948-2013).

Περίληψη
Πρόκειται για μία συλλογή ιστοριών από Κύπριες γυναίκες, οι οποίες αν και διαφορετικές, η ουσία του λόγου τους υφαίνεται και πλέκεται ως μια ενιαία φωνή, ερχόμενη από την αρχή του κόσμου και εκτείνεται ως το αύριο. Οι γυναίκες χτίζουν με γερά θεμέλια τη συνοχή της κοινωνίας στην οποία ζουν, μεταδίδοντας σοφία κι εμπειρία από γενιά σε γενιά, μεταφέροντας τη μνήμη στις νεότερες γυναίκες των οικογενειών τους, όπως αυτές ξέρουν με μοναδικό τρόπο να κάνουν. Οι γυναίκες παρουσιάζονται να κρατούν με καθοριστικό τρόπο τον ρόλο της υπομονής, αποδεικνύοντας μια απαράμιλλη δόση αντοχής, δύναμης, αλλά και παράδοσης στο πεπρωμένο τους, μια γλυκιά κι ανθρώπινη αποδοχή της συνύπαρξης με το ακατόρθωτο, που όμως για αυτές γίνεται εφικτό. Δεν μένουν εγκλωβισμένες στο παρελθόν τους, παρόλο που τις σημάδεψε ανεξίτηλα και ατενίζουν με αισιοδοξία τις μέρες που θα έρθουν.

Μέσα από τις Αφηγήσεις Γυναικών, παρουσιάζεται μια άλλου είδους καταγραφή της κυπριακής ιστορίας, μια σύζευξη όλων των παραμέτρων αυτού που μπορούμε να ονομάσουμε συλλογική μνήμη. Η ανθρώπινη εμπειρία κατέχει την κύρια θέση στην παράσταση. Οι αφηγήσεις, ενώ αρχικά απαιτούν την αυτονόμησή τους, καταλήγουν να συνδέονται σε μία κεντρική αφήγηση, στην αφήγηση αυτού του τόπου.

Η ταυτότητα της παράστασης
Δραματουργική επεξεργασία / Σκηνοθεσία Αιμίλιος Χαραλαμπίδης
Κοστούμια: Ελένη Τζιρκαλλή
Σκηνογραφία: Μαρία Βασιλειάδου
Κίνηση: JuliaBrendle
Βοηθός σκηνοθέτη: Μαρία Χριστοδούλου
Σχεδιασμός προγράμματος και αφίσας: Χριστιάνα Καραγιάννη
Δημόσιες σχέσεις: Μαρία Χατζηγεωργίου
Φωτογραφίες: Γαβριέλλα Πιερή

Ερμηνεύουν:
Λένια Σορόκου, Πόπη Αβραάμ, Έλενα Δημητρίου, Άννα Γιαγκιώζη, Μυρσίνη Χριστοδούλου
Συμμετέχει η Αλθαία Τοφαρίδου – Αβρααμίδου

Διάρκεια παράστασης: 75 λεπτά (χωρίς διάλειμμα)


ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΘΕΑΤΡΙΚΟΥ ΕΡΓΟΥ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

Έναρξη παραστάσεων στις 21:00

Τιμές εισιτηρίων: €10  (γενική είσοδος) │ €5  μειωμένο*
*Το μειωμένο εισιτήριο περιλαμβάνει τις εξής κατηγορίες:
Μαθητικό / Φοιτητικό / Νεανικό (έως 26 χρονών) / Κάρτας Ανεργίας (ΟΑΕΔ) & Πολυτέκνων (ΑΣΠΕ) & Ευρωπαϊκής Κάρτας Νέων / Κάτοχοι Κάρτας Πολιτισμού / Κάτοχοι Κάρτας Club IFA (Γαλλικού Ινστιτούτου)/ Κάτοχοι Κάρτας ΙΤΙ (ΕΚΔΙΘ, ΚΚΔΙΘ) / Κάτοχοι Κάρτας ΟΙΕΛΕ (Ομοσπονδία Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ελλάδας) / Κάτοχοι κάρτας ΟΛΜΕ (Ομοσπονδία Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης) / ΑμΕΑ / Άνω των 65 / Ομάδες άνω των δέκα (10) ατόμων.

Προπώληση εισιτηρίων:

 • Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης: Ταμεία Ιδρύματος (Πειραιώς 206, Ταύρος), τηλ. 210 3418579
  Δευτέρα – Παρασκευή 11:00 – 14:00 και μία ώρα πριν την προκαθορισμένη ώρα έναρξης της παράστασης
  και ηλεκτρονικά στο www.mcf.gr
 • Εκδοτήρια της Ticket Services (Πανεπιστημίου 39, Στοά Πεσμαζόγλου)
  Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα και Τετάρτη 09:00 – 17:00, Τρίτη, Πέμπτη και Παρασκευή 09:00 – 20:00, Σάββατο 10:00 – 14:00
  και ηλεκτρονικά στο ticketservices.gr
 • Καταστήματα PUBLIC σε όλη την Ελλάδα και στο tickets.public.gr


Για γενικές πληροφορίες: 

▪ Μορφωτικό Γραφείο Κυπριακής Πρεσβείας στη Αθήνα, Σπίτι της Κύπρου: τηλ. 210 3734934  │ spititiskyprou.gr
▪ Κυπριακό Κέντρο του Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου: www.ccoiti.com

___________________________________________________________________