ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΘΕΑΤΡΙΚΟΥ ΕΡΓΟΥ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ │ 2017


Αρ. Φακ.: 7/Β

 

21 Σεπτεμβρίου 2017

 

Δ Ε Λ Τ Ι Ο   Τ Υ Π Ο Υ

ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΘΕΑΤΡΙΚΟΥ ΕΡΓΟΥ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

17 – 21 Οκτωβρίου 2017  │ Αίθουσα Θέατρο, Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης

 

 

Το Κυπριακό Κέντρο του Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου (ΚΚΔΙΘ), σε συνεργασία με το Μορφωτικό Γραφείο της Πρεσβείας της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Αθήνα, Σπίτι της Κύπρου και το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, διοργανώνει την «Εβδομάδα Κυπριακού Θεατρικού Έργου στην Αθήνα», η οποία θα πραγματοποιηθεί από τις 17 μέχρι τις 21 Οκτωβρίου 2017, στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης.

Στο πλαίσιο της πέμπτης διοργάνωσης της «Εβδομάδας Κυπριακού Θεατρικού Έργου στην Αθήνα», θα παρουσιαστούν τρεις παραστάσεις σύγχρονων κυπριακών θεατρικών έργων, από κυπριακά θεατρικά σχήματα, στην αίθουσα του Θεάτρου του Πολιτιστικού Κέντρου ΙΜΚ.

Η «Εβδομάδα Κυπριακού Θεατρικού Έργου στην Αθήνα» αποτελεί ίσως τη σημαντικότερη δραστηριότητα προώθησης της κυπριακής θεατρικής συγγραφής στον ελλαδικό χώρο, με την παρουσίαση παραστάσεων κυπριακού θεατρικού έργου από κυπριακά θεατρικά σχήματα.

Η προώθηση και ανάδειξη της κυπριακής δραματουργίας και της εν γένει κυπριακής δημιουργίας στην Ελλάδα, αποτελεί το βασικότερο στόχο της προσπάθειας του ΚΚΔΙΘ, συμβάλλοντας στην κινητικότητα των Κύπριων καλλιτεχνών καθώς και στην ανάδειξη του πολιτιστικού προϊόντος.


Τρία κυπριακά θεατρικά έργα στην Αθήνα

Ο κύκλος των παραστάσεων της φετινής διοργάνωσης «Εβδομάδα Κυπριακού Θεατρικού Έργου στην Αθήνα», ανοίγει την Τρίτη 17 Οκτωβρίου με την παράσταση Bacon\Freud της Ανθής Ζαχαριάδου, σε σκηνοθεσία Βαρνάβα Κυριαζή και Ανδρέα Αραούζου (παραγωγή Alpha Square). Ακολουθεί την Πέμπτη 19 Οκτωβρίου, η παράσταση Αντρόνικος ή ο ζωγκράφος της Ευρυδίκης Περικλέους-Παπαδοπούλου, σε σκηνοθεσία Μαρίας Μανναρίδου-Καρσερά (παραγωγή Ομάδα «Σόλο για Τρεις»). Η «Εβδομάδα Κυπριακού Θεατρικού Έργου στην Αθήνα» ολοκληρώνεται το Σάββατο 21 Οκτωβρίου, με την παράσταση Ντεφόλ: Σμύρνη 1922 του Δημήτρη Καραγιάννη, σε διασκευή και σκηνοθεσία Αντρέα Χριστοδουλίδη (παραγωγή Θέατρο Ένα).


Η πέμπτη διοργάνωση
της «Εβδομάδας Κυπριακού Θεατρικού Έργου στην Αθήνα», πραγματοποιείται με τη στήριξη των Πολιτιστικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού, μέσα από το Πρόγραμμα «ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ» για το 2017.

 

  – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ

 

Τρίτη, 17 Οκτωβρίου 2017
BACON\FREUD της Ανθής Ζαχαριάδου
Παραγωγή: Alpha Square

Με το έργο της Ανθής Ζαχαριάδου, Bacon\Freud, παραγωγή της Alpha Square, ανοίγει ο κύκλος των παραστάσεων της φετινής διοργάνωσης της «Εβδομάδας Κυπριακού Θεατρικού Έργου στην Αθήνα», την Τρίτη 17 Οκτωβρίου. Το έργο Bacon\Freud, που πρωτοπαρουσιάστηκε τον Μάιο του 2017 από την Alpha Square και τη Λεβέντειο Πινακοθήκη, βασίζεται στην πραγματική σχέση δύο εικαστικών θρύλων, του Φράνσις Μπέικον και του Λούσιαν Φρόιντ.

Περίληψη
Το 1988, σε μια γκαλερί στο Βερολίνο, κλάπηκε ένας μικρός πίνακας, ένα πορτρέτο που απεικόνιζε τον μεγάλο καλλιτέχνη Φράνσις Μπέικον. Από τότε δεν έχουν βρεθεί τα ίχνη του. Η εξαφάνιση του πορτρέτου δεν ήταν απλώς μια απώλεια ενός έργου. Για τον δημιουργό, το διάσημο ζωγράφο Λούσιαν Φρόιντ (εγγονό του Σίγκμουντ), ο πίνακας εκείνος αντιπροσώπευε ίσως την πιο σημαντική σχέση στη ζωή του. Μια σχέση που είχε, επίσης, χαθεί…

Η ταυτότητα της παράστασης
Σκηνοθεσία: Βαρνάβας Κυριαζής και Ανδρέας Αραούζος
Σκηνικά: Έλενα Κατσούρη
Κοστούμια: Μαρίνα Νικολαΐδου
Ήχος/Σχεδιασμός Φωτισμού: Κυριάκος Μαύρος

Διανομή:
Φράνσις Μπέικον: Βαρνάβας Κυριαζής
Λούσιαν Φρόιντ: Ανδρέας Αραούζος
Άντρεα Ρόουζ: Μαριλένα Αχιλλέως

Διάρκεια παράστασης: 90 λεπτά χωρίς διάλειμμα

  

 

Πέμπτη, 19 Οκτωβρίου 2017
ΑΝΤΡΟΝΙΚΟΣ Ή Ο ΖΩΓΚΡΑΦΟΣ της Ευρυδίκης Περικλέους – Παπαδοπούλου
Παραγωγή: Θεατρική Ομάδα «Σόλο για Τρεις»

Η «Εβδομάδα Κυπριακού Θεατρικού Έργου στην Αθήνα» συνεχίζεται με το έργο της Ευρυδίκης Περικλέους-Παπαδοπούλου Αντρόνικος ή ο Ζωγκράφος, το οποίο πραγματεύεται το έργο και τη ζωή του ζωγράφου Κώστα Στάθη (1913 – 1988), άγνωστου στο ευρύ κοινό της Κύπρου, αλλά σημαντικού ζωγράφου του δεύτερου μισού του περασμένου αιώνα. Εμπνευσμένο από τη ζωή του καλλιτέχνη, με αρκετά στοιχεία μυθοπλασίας, το έργο, καταγράφει τις έντονες συγκρούσεις που είχε με τον πατέρα του μέσα από το πάθος του να γίνει ζωγράφος, αλλά και μέσα από τις αγωνιώδεις ανησυχίες που χαρακτήριζαν την πολυτάραχη ζωή του.

Περίληψη
Ο Αντρόνικος βρίσκεται στο εργαστήρι του στο χωριό του. Μετά την επιστροφή του από ένα ταξίδι με τον πατέρα του στην Αθήνα, όπου  υποβάλλεται σε θεραπεία ηλεκτροσόκ σε ψυχιατρική κλινική στην Κηφισιά, αφιερώνει το υπόλοιπο της ζωής του στη ζωγραφική, απομονωμένος στο χωριό του – ξεχασμένος από συγγενείς και φίλους. Ο χρόνος σμίγει με το παρόν και το παρελθόν, όπου εξελίσσεται ένας διάλογος με τον εαυτό του, αλλά και με πρόσωπα που σημάδεψαν με έντονο τρόπο τη ζωή του. Ο μονόλογος, γίνεται στην ουσία μια κραυγή αγωνίας του καλλιτέχνη, ο οποίος ανακαλύπτει την τέχνη του μέσα από τα προσωπικά του βιώματα και τις αναζητήσεις του για το τι σημαίνει για αυτόν η ζωγραφική. Ο Αντρόνικος ανακαλύπτει το γιατί ζωγραφίζει!

Η ταυτότητα της παράστασης
Σκηνοθεσία: Μαρία Μανναρίδου – Καρσερά
Μουσική: Μιχάλης Χριστοδουλίδης
Σκηνικά: Κωνσταντίνος Κουννής
Κοστούμια: Μαρίνα Νικολαΐδου
Σχεδιασμός φωτισμού: Καρολίνα Σπύρου

Ερμηνεύει o Νεκτάριος Θεοδώρου

Διάρκεια παράστασης: 60 λεπτά χωρίς διάλειμμα

  

 

Σάββατο, 21 Οκτωβρίου 2017
ΝΤΕΦΟΛ: ΣΜΥΡΝΗ 1922 του Δημήτρη Καραγιάννη
Παραγωγή: Θέατρο Ένα

Η «Εβδομάδα Κυπριακού Θεατρικού Έργου στην Αθήνα» ολοκληρώνεται το Σάββατο 21 Οκτωβρίου, με την παραγωγή του Θεάτρου ΕΝΑ, Ντεφόλ: Σμύρνη 1922, η οποία βασίζεται στο ομότιτλο πεζογράφημα του λογοτέχνη Δημήτρη Καραγιάννη. Το έργο, αποτελεί ένα διήγημα-μαρτυρία για τα γεγονότα των τελευταίων ημερών της αρχόντισσας της Ιωνίας, τη Σμύρνη το 1922 κι ένα αφιέρωμα για όσους χάθηκαν και για όσους επέζησαν και βίωσαν τον ξεριζωμό και την προσφυγιά.

Περίληψη
Μια νεαρή κοπέλα, η Ιφιγένεια, ζει το δράμα του ξεριζωμού τις μαύρες μέρες της καταστροφής της Σμύρνης. Μαζί με τον Μενέλαο, φοιτητή της Νομικής, προσπαθούν να γλυτώσουν από το θάνατο και να φύγουν από την φλεγόμενη πόλη. Στην προσπάθεια τους αυτή, γίνονται μάρτυρες ενός από τα μεγαλύτερα εγκλήματα του 20ου αιώνα.

Με το «Ντεφόλ», που είναι τουρκική λέξη και σημαίνει «χάσου από ‘δω», ο συγγραφέας Δημήτρης Καραγιάννης προσπαθεί να δώσει δείγματα της τραγωδίας του Ελληνισμού της Σμύρνης μέσα από μαρτυρίες ανθρώπων που επέζησαν από την καταστροφή του 1922. Ο σκηνοθέτης Αντρέας Χριστοδουλίδης, εμπνευσμένος από όσα οι επιζήσαντες περιγράφουν στο βιβλίο, δημιούργησε μια παραγωγή η οποία χαρακτηρίζεται από ευαισθησία προς την Ιστορία, προβάλλοντας ταυτόχρονα τη βίαιη ωμότητα, αλλά και την απόγνωση των ανθρώπων απέναντι στο ξεριζωμό και την προσφυγιά. Μέσα από το έργο, αναδεικνύονται πανανθρώπινες αξίες όπως, η ειρήνη, η αλληλεγγύη και ο σεβασμός στην ανθρώπινη ζωή.

Η ταυτότητα της παράστασης
Σκηνοθεσία/Διασκευή/Σχεδιασμός φωτισμού: Αντρέας Χριστοδουλίδης
Χειρισμός φωτισμού/ήχου: Παύλος Πολυκάρπου
Φωτογραφίες: Δημήτρης Βαττής
Βοηθός σκηνοθέτη: Μάριος Στυλιανού
Κατασκευή σκηνικών: Σωτήρης Κώστα

Ηθοποιοί:
Κωνσταντίνος Γαβριήλ, Τίνα Λεωνορά, Σωτήρης Μεστάνας, Έφη Χαραλάμπους

Διάρκεια παράστασης: 80 λεπτά χωρίς διάλειμμα

 

 


ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΘΕΑΤΡΙΚΟΥ ΕΡΓΟΥ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

Έναρξη παραστάσεων στις 9:00μ.μ.

Τιμές εισιτηρίων: €10  (γενική είσοδος) │ €5  μειωμένο*
*Το μειωμένο εισιτήριο περιλαμβάνει τις εξής κατηγορίες:
Μαθητικό / Φοιτητικό / Νεανικό (έως 26 χρονών) / Κάρτας Ανεργίας (ΟΑΕΔ) & Πολυτέκνων (ΑΣΠΕ) & Ευρωπαϊκής Κάρτας Νέων / Κάτοχοι Κάρτας Πολιτισμού / Κάτοχοι Κάρτας Club IFA (Γαλλικού Ινστιτούτου)/ Κάτοχοι Κάρτας ΙΤΙ (ΕΚΔΙΘ, ΚΚΔΙΘ) / Κάτοχοι Κάρτας ΟΙΕΛΕ (Ομοσπονδία Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ελλάδας) / Κάτοχοι κάρτας ΟΛΜΕ (Ομοσπονδία Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης) / ΑμΕΑ / Άνω των 65, ομάδες άνω των δέκα (10) ατόμων.

Προπώληση εισιτηρίων:

  • Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης Ταμεία Ιδρύματος (Πειραιώς 206, Ταύρος), τηλ. 210 3418579
    Δευτέρα – Παρασκευή 11:00 – 14:00 και τα απογεύματα μία ώρα πριν την παράσταση
    και ηλεκτρονικά στο www.mcf.gr
  • Εκδοτήρια της Ticket Services (Πανεπιστημίου 39, Στοά Πεσμαζόγλου)
    Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα και Τετάρτη 09:00 – 17:00, Τρίτη, Πέμπτη και Παρασκευή 09:00 – 20:00, Σάββατο 10:00 – 14:00.
  • Καταστήματα Forthnet
  • Seretis travel (Πανεπιστημίου 61, Αθήνα), τηλ. 210 3251295


Για γενικές πληροφορίες: 

▪ Μορφωτικό Γραφείο Κυπριακής Πρεσβείας στη Αθήνα, Σπίτι της Κύπρου: τηλ. 210 3734934  │ spititiskyprou.gr
▪ Κυπριακό Κέντρο του Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου: www.ccoiti.com

___________________________________________________________________