ΔΙΕΘΝΕΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΑΡΧΑΙΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΔΡΑΜΑΤΟΣ 2018


6 παραγωγές
14 παραστάσεις
3 θεατρικοί χώροι
1η – 30 Ιουλίου 2018
www.greekdramafest.com

 

Έξι παραγωγές επιλέχθηκαν για συμμετοχή στην εικοστή δεύτερη διοργάνωση του «Διεθνούς Φεστιβάλ Αρχαίου Ελληνικού Δράματος», το οποίο συνδιοργανώνουν οι Πολιτιστικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού, το Κυπριακό Κέντρο του Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου (ΚΚΔΙΘ) και ο Κυπριακός Οργανισμός Τουρισμού.

Από την 1η μέχρι τις 30 Ιουλίου 2018, παραστάσεις αρχαίου ελληνικού δράματος από την Κύπρο, την Ελλάδα, τη Ρουμανία και τη Γεωργία θα παρουσιαστούν στο Αρχαίο Ωδείο Πάφου, στο Αρχαίο Θέατρο Κουρίου και στο Αμφιθέατρο «το σκαλί» στην Αγλαντζιά.

Οι διοργανωτές διαμόρφωσαν και φέτος ένα ποικιλόμορφο πρόγραμμα, με έμφαση στην ποιότητα και στην αριθμητική αύξηση των παραγωγών, δίνοντας -και φέτος- βήμα στην κυπριακή δημιουργία. Η εικοστή δεύτερη διοργάνωση του «Διεθνούς Φεστιβάλ Αρχαίου Ελληνικού Δράματος», εντάσσεται στους εορτασμούς για το Ευρωπαϊκό Έτος Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2018.

Με τις Τρωάδες του Ευριπίδη, σε σκηνοθεσία Ανδρέα Χριστοδουλίδη και παραγωγή του Θεάτρου ΕΝΑ, ανοίγει η φετινή διοργάνωση του Φεστιβάλ την 1η Ιουλίου στο Αρχαίο Ωδείο Πάφου και ακολουθούν παραστάσεις της παραγωγής στο Αρχαίο Θέατρο Κουρίου και στο Αμφιθέατρο «το σκαλί» Αγλαντζιάς. Στη συνέχεια, η συμπαραγωγή των Stefi Productions, Roads & Oranges Films, ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κοζάνης και ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Βέροιας, παρουσιάζει την αισχύλεια τραγωδία Αγαμέμνων σε σκηνοθεσία του διεθνούς φήμης Τσέζαρις Γκραουζίνις για δύο παραστάσεις στο Αρχαίο Θέατρο Κουρίου. Ακολούθως, το ουγγρικό θεατρικό σχήμα Spectrum Theatre από τη Ρουμανία παρουσιάζει στο Αμφιθέατρο «το σκαλί» Αγλαντζιάς και στο Αρχαίο Ωδείο Πάφου, την Μήδεια του Ευριπίδη σε σκηνοθεσία Βιόλα Τορόκ. Το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος (ΚΘΒΕ) επανέρχεται στο Φεστιβάλ και παρουσιάζει την ευριπίδεια τραγωδία Ορέστης, σε σκηνοθεσία του Καλλιτεχνικού Διευθυντή του ΚΘΒΕ, Γιάννη Αναστασάκη και σε νέα μετάφραση του ποιητή Γιώργου Μπλάνα, για δύο παραστάσεις στο Αρχαίο Θέατρο Κουρίου. Στο πρόγραμμα ακολουθεί η δεύτερη κυπριακή παραγωγή, Άλκηστις του Ευριπίδη από την Fresh Target Theatre Ensemble, σε σκηνοθεσία Πάρι Ερωτοκρίτου στο Αμφιθέατρο «το σκαλί» Αγλαντζιάς, στο Αρχαίο Ωδείο Πάφου και στο Αρχαίο Θέατρο Κουρίου. Ενδιάμεσα των παραστάσεων της Άλκηστις, το Κρατικό Θέατρο Rustaveli της Γεωργίας παρουσιάζει την τραγωδία του Σοφοκλή, Ηλέκτρα, σε σκηνοθεσία του καλλιτεχνικού διευθυντή του Θεάτρου Ρουσταβέλι και διεθνούς φήμης σκηνοθέτη Ρόπερτ Στούρουα και των Γρηγόρη Καραντινάκη και Νικολόζ Χαίνε-Σβελίτσε, με παραστάσεις στο Αρχαίο Ωδείο Πάφου και στο Αμφιθέατρο «το σκαλί» Αγλαντζιάς.

Διαχρονική επιθυμία των διοργανωτών είναι η όσο το δυνατόν μεγαλύτερη προσέλευση του κυπριακού κοινού, αλλά και των ξένων επισκεπτών στις παραστάσεις του Φεστιβάλ, τόσο με τον υπερτιτλισμό όλων των παραστάσεων, όσο και με τις χαμηλές τιμές εισιτηρίου, προσφέροντας την ευκαιρία στους φίλους του θεάτρου να απολαύσουν σημαντικές παραγωγές αρχαίου ελληνικού δράματος από θεατρικά σχήματα εντός και εκτός Κύπρου.

Κάθε χρόνο το «Διεθνές Φεστιβάλ Αρχαίου Ελληνικού Δράματος» αναπτύσσεται, διευρύνεται, αγγίζει τα ευρύτερα στρώματα, συνεισφέρει στο διεθνές και στο τοπικό πολιτιστικό τοπίο και ανοίγει εποικοδομητικούς διαλόγους με άλλες χώρες. Η αύξηση των εισιτηρίων τα τέσσερα τελευταία χρόνια, αλλά και η διπλή διάκρισή του με την ευρωπαϊκή αναγνώριση EFFE Label (2015-2016 και 2017-2018), ως ένα από τα καλύτερα φεστιβάλ της Ευρώπης, ενισχύουν την καθιέρωση του ξεχωριστού αυτού θεσμού με διεθνή εμβέλεια, αποδεικνύουν την επιτυχή πορεία και διεύρυνσή του και πεισμώνουν τους διοργανωτές για τη συνέχιση και εξέλιξή του.

 – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –

Π Ρ Ο Γ Ρ Α Μ Μ Α   Π Α Ρ Α Σ Τ Α Σ Ε Ω Ν

ΘΕΑΤΡΟ ΕΝΑ, Κύπρος
ΤΡΩΑΔΕΣ του Ευριπίδη
▪ Κυριακή 1 Ιουλίου, Αρχαίο Ωδείο Πάφου [επίσημη έναρξη]
▪ Τρίτη 3 Ιουλίου, Αρχαίο Θέατρο Κουρίου
▪ Πέμπτη 5 Ιουλίου, Αμφιθέατρο «το σκαλί» Αγλαντζιά

STEFI PRODUCTIONS, ROADS AND ORANGES FILMS, ΔΗ.ΠΕ.ΘΕΚΟΖΑΝΗΣΔΗ.ΠΕ.ΘΕΒΕΡΟΙΑΣ
ΑΓΑΜΕΜΝΩΝ του Αισχύλου
▪ Σάββατο 14 Ιουλίου, Αρχαίο Θέατρο Κουρίου
▪ Κυριακή 15 Ιουλίου, Αρχαίο Θέατρο Κουρίου

SPECTRUM THEATRE, Ρουμανία
ΜΗΔΕΙΑ του Ευριπίδη
▪ Δευτέρα 16 Ιουλίου, Αμφιθέατρο «το σκαλί» Αγλαντζιά
▪ Τετάρτη 18 Ιουλίου, Αρχαίο Ωδείο Πάφου

ΚΡΑΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΒΟΡΕΙΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ
ΟΡΕΣΤΗΣ του Ευριπίδη
▪ Παρασκευή 20 Ιουλίου, Αρχαίο Θέατρο Κουρίου
▪ Σάββατο 21 Ιουλίου, Αρχαίο Θέατρο Κουρίου

FRESH TARGET THEATRE ENSEMBLE, Κύπρος
ΑΛΚΗΣΤΙΣ του Ευριπίδη
▪ Δευτέρα 23 Ιουλίου, Αμφιθέατρο «το σκαλί» Αγλαντζιά
▪ Σάββατο 28 Ιουλίου, Αρχαίο Ωδείο Πάφου
▪ Δευτέρα 30 Ιουλίου, Αρχαίο Θέατρο Κουρίου

THE RUSTAVELI THEATRE, Γεωργία
ΗΛΕΚΤΡΑ του Σοφοκλή
▪ Τετάρτη 25 Ιουλίου, Αρχαίο Ωδείο Πάφου
▪ Παρασκευή 27 Ιουλίου, Αμφιθέατρο «το σκαλί» Αγλαντζιά

 

 


Πληροφορίες: 7000 2414 │www.greekdramafest.com

Έναρξη παραστάσεων: 21:00 [Προσέλευση στο θέατρο πριν από τις 20:45*]

Τιμές εισιτηρίων: €10│€5 (μαθητές, φοιτητές, εθνοφρουροί, συνταξιούχοι, άνεργοι)
Δωρεάν είσοδος για τα Μέλη του ΚΚΔΙΘ με την επίδειξη της ανανεωμένης Διεθνούς Κάρτας Μέλους του ΔΙΘ για το 2018 και για ΑμεΑ, με την προσκόμιση της κάρτας στην είσοδο.

Πώληση εισιτηρίων:
Περίπτερα SOEASY παγκύπρια
Περίπτερο ΤΙΜΕ OUT στην Πάφο

Περίπτερο In N Out στο Παραλίμνι
και ηλεκτρονικά: www.SoldoutTickets.com.cy

_______________________________________________

Για τη διευκόλυνση του κοινού από τη Λευκωσία, θα προσφερθεί δωρεάν μεταφορά με λεωφορεία στο Αρχαίο Θέατρο Κουρίου, για την παρακολούθηση των παραστάσεων:
      Αγαμέμνων του Αισχύλου, στις 14 και 15 Ιουλίου
      Ορέστης του Ευριπίδη, στις 20 και 21 Ιουλίου
▪ Ώρα αναχώρησης: 18:30 (χώρος στάθμευσης απέναντι από το Κέντρο Χειροτεχνίας στη λεωφόρο Αθαλάσσας)
▪ Απαραίτητη η κράτηση θέσεων στο 7000 2414 μέχρι τις 10 Ιουλίου 2018

________________________________________________

*Το κοινό που θα παρακολουθήσει παραστάσεις στο Αρχαίο Θέατρο Κουρίου προτρέπεται να μεταβεί στον χώρο τουλάχιστον 45 λεπτά πριν την έναρξη της παράστασης. Η στάθμευση αυτοκινήτων θα γίνεται στον Άγιο Ερμογένη, απ’ όπου το κοινό θα μεταφέρεται με λεωφορεία στο χώρο του θεάτρου. Τελευταία διαδρομή λεωφορείου, για τη μεταφορά των θεατών από τον χώρο στάθμευσης στον χώρο του θεάτρου, στις 20:45.