ΔΙΑΛΕΞΗ ΤΟΥ ΚΑΘΗΓΗΤΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΜΠΟΜΠΑ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΩΝ ΕΟΡΤΑΣΜΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΘΕΑΤΡΟΥ 2016


Αρ. Φακ.: 5/Α

18 Μαρτίου 2016

Δ Ε Λ Τ Ι Ο    Τ Υ Π Ο Υ

Διάλεξη του Kαθηγητή Κωνσταντίνου Μπόμπα
στο πλαίσιο των εορτασμών για την Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου 2016

 

Εν όψει των εορτασμών για την Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου 2016, τα Εθνικά Κέντρα και το Διεθνές Ινστιτούτο Θεάτρου ετοιμάζονται με ποικίλες εκδηλώσεις που θα διανθίσουν τον παγκόσμιο χάρτη, καλώντας το κοινό να συμμετάσχει σε αυτή τη διεθνή θεατρική γιορτή.

Οι καλύτεροι θεατρικοί καλλιτέχνες από το 1962 έως σήμερα, ανάμεσα στους οποίους οι Ζαν Κοκτώ, Άρθουρ Μίλλερ, Πήτερ Μπρουκ, Ευγένιο Ιονέσκο, Ιάκωβος Καμπανέλλης, Αριάν Μνουσκίν, Αουγκούστο Μποάλ, Ντάριο Φο, Κριστόφ Βαρλικόφσκι κ.ά., έγιναν μέρος των εορτασμών για την Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου. Ο διεθνούς φήμης ρωσικής καταγωγής σκηνοθέτης, παιδαγωγός και ερευνητής, Ανατόλι Βασίλιεφ, ένας από τους σημαντικότερους ανθρώπους του σύγχρονου θεάτρου, επιλέγηκε φέτος από το Εκτελεστικό Συμβούλιο του Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου (ΔΙΘ) να γράψει το Μήνυμα της Παγκόσμιας Ημέρας Θεάτρου και να αποτελέσει μέρος των εορτασμών.

Στο πλαίσιο των φετινών εορτασμών, οι Πολιτιστικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού και το Κυπριακό Κέντρο του Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου διοργανώνουν διάλεξη με θέμα «Μεταφραστικές αναγνώσεις νεοελληνικών έργων στα γαλλικά – Σύγχρονες θεατρικές προσεγγίσεις» από τον καθηγητή του Πανεπιστήμιου Lille 3 – Sciences Humaines et Sociales, Κωνσταντίνο Μπόμπα.

Η διάλεξη, η οποία πραγματοποιείται στο πλαίσιο του Μήνα Γαλλοφωνίας και της Παγκόσμιας Ημέρας Θεάτρου 2016, θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 29 Μαρτίου 2016 στις 7:00μ.μ. στη μεσαιωνική αίθουσα «Καστελλιώτισσα», στη Λευκωσία.

Ο Κωνσταντίνος Μπόμπας (Constantin Bobas) είναι καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Lille 3 – Sciences Humaines et Sociales. Το διδακτικό και ερευνητικό του έργο εστιάζεται σε θέματα νεοελληνικής λογοτεχνίας και πολιτισμού, διαπολιτισμικότητας και πρόσληψης της αρχαιότητας στη σύγχρονη εποχή. Μελέτες του περιλαμβάνονται σε βιβλία σχετικά με τη λογοτεχνία και την πολιτισμική ιστορία. Έχει επιμεληθεί την έκδοση συλλογικών έργων και έχει δημοσιεύσει άρθρα σχετικά με τη σύγχρονη θεατρική δημιουργία. Είναι επίσης μεταφραστής θεατρικών έργων.


Διάλεξη του Kαθηγητή Κωνσταντίνου Μπόμπα
«Μεταφραστικές αναγνώσεις νεοελληνικών έργων στα γαλλικά – Σύγχρονες θεατρικές προσεγγίσεις»
Τρίτη 29 Μαρτίου 2016 │ώρα 7:00μ.μ.
Αίθουσα «Καστελλιώτισσα», Λευκωσία
Είσοδος ελεύθερη