ΣΚΟΠΟΣ

Το Κυπριακό Κέντρο του Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου (ΚΚΔΙΘ) είναι μέλος του Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου (ΔΙΘ) και ένα από τα 95 Εθνικά Κέντρα του που έχουν ιδρυθεί σε όλο τον κόσμο από το 1948 έως σήμερα. Ιδρύθηκε το Νοέμβριο του 1977, είναι οργανισμός μη κυβερνητικός και μη κερδοσκοπικός και για τη λειτουργία του επιχορηγείται από το κυπριακό κράτος, μέσω του Θεατρικού Οργανισμού Κύπρου.

Διοικείται από εννεαμελές Διοικητικό Συμβούλιο, το οποίο εκλέγεται από τη Γενική Συνέλευση των μελών του, έχει τριετή θητεία και επιλέγει τον εκάστοτε Εκτελεστικό Διευθυντή του. Το Διοικητικό Συμβούλιο αποτελείται από προσωπικότητες του κυπριακού θεάτρου και των παραστατικών τεχνών με ενεργό δράση σε κάθε τομέα του. Μέλη του ΚΚΔΙΘ μπορούν να γίνουν οι επαγγελματίες του θεάτρου (ηθοποιοί, σκηνοθέτες, θεατρικοί συγγραφείς, θεατρολόγοι, κριτικοί θεάτρου, μεταφραστές, σκηνογράφοι/ενδυματολόγοι, φωτιστές, χορευτές, χορογράφοι κ.ά.).

Το ΚΚΔΙΘ ως Εθνικό Κέντρο έχει ως στόχο να συμβάλλει στη διεθνή συνεργασία για την εξέλιξη της θεατρικής τέχνης και των παραστατικών τεχνών σε όλες τους τις εκφράσεις, να λειτουργεί ως δίαυλος επικοινωνίας ανάμεσα στην κυπριακή και παγκόσμια καλλιτεχνική κοινότητα και να προωθεί το κυπριακό θεατρικό έργο και κάθε κυπριακή θεατρική δραστηριότητα στο εξωτερικό

Επίσης, στόχοι του είναι το άνοιγμα συνεργασίας και συμμετοχής των μελών του στις δράσεις του, η επανασύνδεση του κυπριακού θεάτρου και των παραστατικών τεχνών με τη διεθνή κοινότητα, η συμμετοχή σε ευρωπαϊκά και διεθνή προγράμματα συνεργασίας, η καταγραφή της ιστορίας του κυπριακού θεάτρου και του θεατρικού γίγνεσθαι της χώρας μας, μέσα από τις εκδόσεις κ.ά.

Το ΚΚΔΙΘ συνεργάζεται με πολιτιστικούς οργανισμούς και φορείς της Κύπρου και του εξωτερικού, καθώς και με Πρεσβείες και Μορφωτικά Ιδρύματα των ξένων χωρών στην Κύπρο και συμμετέχει ενεργά στο Εκτελεστικό Συμβούλιο του Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου και στις Διεθνείς Επιτροπές του.

Από την πλούσια δραστηριότητά του ξεχωρίζουν: το «Διεθνές Φεστιβάλ Αρχαίου Ελληνικού Δράματος», το οποίο αποτελεί ετήσια συνδιοργάνωση με τις Πολιτιστικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού της Κύπρου και τον Κυπριακό Οργανισμό Τουρισμού, το «Διεθνές Συμπόσιο Αρχαίου Ελληνικού Δράματος», το οποίο συνδιοργανώνεται με τις Πολιτιστικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού της Κύπρου ανά διετία, η «Εβδομάδα Κυπριακού Θεατρικού Έργου» και η σειρά θεατρικών αναλογίων «Νέες Κυπριακές Θεατρικές Φωνές» σε συνεργασία με την Πρεσβεία της Κυπριακής Δημοκρατίας την Αθήνα – Σπίτι της Κύπρου, το Πρόγραμμα PLAY, το Διεθνές Συμπόσιο Χορού, οι ετήσιοι εορτασμοί για την Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου και τη Διεθνή Ημέρα Χορού, η συμμετοχή σε ευρωπαϊκά και διεθνή προγράμματα και οι εκδόσεις του, οι οποίες στοχεύουν στην καταγραφή της ιστορίας του κυπριακού θεάτρου και του κυπριακού θεατρικού γίγνεσθαι.

Μέσα από την πολυσχιδή δραστηριότητά του, το ΚΚΔΙΘ έχει αποκτήσει κύρος και τυγχάνει σήμερα διεθνούς αναγνώρισης, ως ένα από τα πιο ενεργά μέλη του ΔΙΘ.