EFFE: Europe for Festivals, Festivals for Europe


Το ΚΚΔΙΘ συμμετέχει στο Πρόγραμμα EFFE – Europe for Festivals, Festivals for Europe, μια νέα ευρωπαϊκή πλατφόρμα που δημιουργήθηκε με στόχο να φέρει σε επαφή φεστιβάλ που έχουν ως γνώμονα τη βαθιά τους δέσμευση στις τέχνες και τις κοινότητές τους.

H Πλατφόρμα EFFE αποτελεί τον πλήρη οδηγό για τα φεστιβάλ της Ευρώπης, η οποία προσφέρει τη δυνατότητα αναγνώρισης, μέσα από την Ευρωπαϊκή Ένωση της δουλειάς, αλλά και της προσφοράς των Φεστιβάλ, που πραγματοποιούνται στα 28 κράτη μέλη της και στα υποψήφια για ένταξη κράτη. Το Πρόγραμμα προτάθηκε από το European Festivals Association (EFA), είναι αποτέλεσμα πολλών χρόνων εντατικής συνεργασίας μεταξύ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και πραγματοποιείται με τη χρηματοδότηση της Ε.Ε. ως πιλοτικό πρόγραμμα.

Το Πρόγραμμα έχει ως στόχο τη δημιουργία μιας πολιτιστικής πύλης που θα παρέχει πληροφορίες στους επαγγελματίες και στους πολίτες της Ε.Ε. για τα φεστιβάλ που πραγματοποιούνται στην Ευρώπη, να επιβραβεύσει τα καινοτόμα καλλιτεχνικά φεστιβάλ για την εξαιρετική συμβολή τους στην ευρωπαϊκή και στην τοπική εθνική πολιτιστική ζωή παρέχοντάς τους το EFFE Label, ένα επίσημο πιστοποιητικό αναγνώρισης, ή και το EFFE Award και να προωθήσει την πολιτιστική πολυμορφία των Φεστιβάλ που πραγματοποιούνται στην Ευρώπη.

Tο ΚΚΔΙΘ επιλέγηκε, λόγω της δράσης του, να είναι το Κομβικό Σημείο του EFFE στην Κύπρο και να λειτουργεί ως σημείο επαφής με το Συντονιστικό Σώμα του Προγράμματος. Ο ρόλος του ΚΚΔΙΘ είναι η προώθηση του προγράμματος σε εθνικό επίπεδο, η χαρτογράφηση των τοπικών πολιτιστικών φεστιβάλ, η ενθάρρυνσή τους για συμμετοχή στην πλατφόρμα και η σύσταση της Εθνικής Γνωμοδοτικής Επιτροπής, της οποίας ρόλος είναι η αξιολόγηση των υποβληθέντων αιτήσεων και προώθησή των αποτελεσμάτων στη Διεθνή Επιτροπή.

Η τριμελής Εθνική Γνωμοδοτική Επιτροπή από την Κύπρο μελέτησε τις υποβληθείσες αιτήσεις από τα κυπριακά πολιτιστικά φεστιβάλ, με βάση τα τρία κριτήρια: καλλιτεχνική δέσμευση, ενεργός συμμετοχή των φεστιβάλ στις κοινότητές τους και μια ευρωπαϊκή και διεθνής θεώρηση. Ακολούθως όσα φεστιβάλ κρίθηκαν ότι πληρούν τα κριτήρια απόκτησης του EFFE Festival Label, προωθήθηκαν στη Διεθνή Επιτροπή Επιλογής για την τελική αξιολόγησή τους.

Την Εθνική Γνωμοδοτική Επιτροπή αποτελούσαν οι: Δρ Νίκη Κατσαούνη, Θεωρητικός Τέχνης, Νίκος Κουρούσιης, Εικαστικός και Δρ Γιάννης Τουμαζής, Διευθυντής Δημοτικού Κέντρου Τεχνών Λευκωσίας, Συνεργασία: Ίδρυμα Πιερίδη.

Τη Διεθνή Επιτροπή Αξιολόγησης αποτελούσαν οι: κ. Vincent Baudriller, Πρόεδρος της Επιτροπής, Διευθυντής του Θεάτρου Vidy στη Λωζάννη, Ελβετία, κα Hortense Archembault, Διευθύντρια του MC93 Bobigny, Γαλλία, κ. Tom Creed, Σκηνοθέτης όπερας, Ιρλανδία, κ. Piotr Gruszcynski, Δραματουργός στο Θέατρο Nowy, Πολωνία, κα Urlika Josephsson, Διευθύντρια Παραγωγής του Jupither Josephsson Theatre Company και Project Manager του Ingmar Bergman International Theatre Festival at Dramaten, Σουηδία, κα Nina Peče Grilc, Διευθύντρια του Kinodvo, Σλοβενία, κ. Mark Russel, Ιδρυτής και Συν-Διευθυντής του Public Theater’s Under the Radar Festival, ΗΠΑ, κ. György Szabo, Διευθυντής του Trafó – House of Contemporary Arts,Ουγγαρία.

Έντεκα φεστιβάλ που διοργανώνονται στην Κύπρο, συμπεριλαμβάνονται ήδη στην πρώτη γενιά των Φεστιβάλ που διακρίθηκαν με το EFFE Label 2015/2016 και τα οποία ξεχώρισαν για την καλλιτεχνική τους ποιότητα, την ενεργό συμμετοχή τους στις κοινότητές τους και την Ευρωπαϊκή και διεθνή θεώρησή τους.

Τα έντεκα κυπριακά Φεστιβάλ που διακριθήκαν με το EFFE Label 2015/2016 είναι:

Countryside Animafest Cyprus – Views of the World │Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Κινουμένων Σχεδίων Υπαίθρου – Όψεις του Κόσμου
Cyprus Film Days – International Film Festival│Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Kινηματογραφικές Μέρες – Κύπρος
Cyprus International Performance Art Festival (CIPAF)
Cyprus Rialto World Music Festival
International Festival of Ancient Greek Drama│Διεθνές Φεστιβάλ Αρχαίου Ελληνικού Δράματος
International Motion Festival, Cyprus
KYPRIA International Festival│Διεθνές Φεστιβάλ ΚΥΠΡΙΑ
Larnaka Festival│Φεστιβάλ Λάρνακας
Lofou August Festival
The Afro Banana Republic Festival
The International Short Film Festival of Cyprus│Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Κύπρου

Στις 2 Ιουλίου 2015, το ΚΚΔΙΘ πραγματοποίησε τελετή απονομής των διακρίσεων EFFE Label 2015/2016 στο Αρχαίο Ωδείο Πάφου, στην οποία τιμήθηκαν τα πολιτιστικά Φεστιβάλ της Κύπρου, τα οποία εκτιμήθηκαν, ανάμεσα σε άλλα Ευρωπαϊκά Φεστιβάλ για την ποιότητά τους, ως τα καλύτερα φεστιβάλ της Ευρώπης. Την τελετή απονομής τίμησε με την παρουσία του ο κ. Hugo De Greef, Συν-διευθυντής του Προγράμματος EFFE.

12 Φεστιβάλ της Ευρώπης διακρίθηκαν με το EFFE Award 2015/2016

250 εκπρόσωποι φεστιβάλ, καλλιτέχνες και δημοσιογράφοι από όλη την Ευρώπη, συγκεντρώθηκαν στο Παρίσι στις 27 Σεπτεμβρίου 2015 για να γιορτάσουν την ανακοίνωση των πρώτων Βραβείων EFFE (EFFE Awards 2015/2016), στο πλαίσιο του Προγράμματος EFFE – Europe for Festivals, Festivals for Europe. H Διεθνής Κριτική Επιτροπή, υπό την προεδρία του Vincent Baudriller, Διευθυντή του Théâtre Vidy στη Λωζάνη, τίμησε 12 ευρωπαϊκά φεστιβάλ που με την καινοτομία τους κατευθύνουν νέες καλλιτεχνικές τάσεις, από το σύνολο των 760 φεστιβάλ που διακρίθηκαν με το EFFE Label 2015/2016, από 31 χώρες.

Τα δώδεκα βραβευθέντα φεστιβάλ με το EFFE Award 2015/2016:

• Ars Electronica (Λιντς, Αυστρία)
• Festival d’Aix-en-Provence (Αιξ-αν-Προβάνς, Γαλλία)
• BIG BANG (Αμβέρσα, Βέλγιο∙ το Φεστιβάλ πραγματοποιείται σε 11 πόλεις σε ολόκληρη την Ευρώπη)
• Malta Festival Poznań (Πόζναν, Πολωνία)
• Midnight Sun Film Festival (Sodankylä, Φιλανδία)
• Manifesta (Άμστερνταμ, Ολλανδία∙ ο χώρος πραγματοποίησης του Φεστιβάλ αλλάζει σε κάθε διοργάνωση)
• NEXT [Λιλ, Γαλλία / Kortrijk, Βέλγιο (Φλάνδρα) / Tournai, Βέλγιο (Βαλλονία)]
• Noorderzon Performing Arts Festival (Γκρόνινγκεν, Ολλανδία)
• Perforations Festival (Ζάγκρεμπ / Ριέκα / Ντουμπρόβνικ, Κροατία)
• Prague Quadrennial of Performance Design and Space (Πράγα, Δημοκρατία της Τσεχίας)
• Santarcangelo Festival Internazionale del teatro in Piazza (Santarcangelo di Romagna, Ιταλία)
• SICK! (Μπράιτον / Μάντσεστερ, Ηνωμένο Βασίλειο)

Το Κυπριακό Κέντρο του Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου, το Κομβικό Σημείο του προγράμματος στην Κύπρο, εκπροσώπησε στο EFFE Gala στο Παρίσι ο Εκτελεστικός Διευθυντής του και Επικεφαλής του Προγράμματος, κ. Χρίστος Γεωργίου.

Ο ολοκληρωμένος οδηγός για τα πολιτιστικά φεστιβάλ στην Ευρώπη

Ο Οδηγός Φεστιβάλ EFFE (EFFE Festival Guide) περιλαμβάνει τα διακριθέντα φεστιβάλ με EFFE Label και Award 2015-2016. Στον τόμο περιλαμβάνονται επίσης, εμπνευσμένα άρθρα για τη πολιτιστική ζωή των φεστιβάλ, καθώς και βασικές λεπτομέρειες για το κάθε φεστιβάλ. Ο έντυπος Οδηγός αλλά και η ηλεκτρονική Πλατφόρμα επιτρέπει στους ευρωπαίους πολίτες και στους καλλιτέχνες την άμεση πρόσβαση σε χρήσιμες ειδήσεις και πληροφορίες για τα κορυφαία πολιτιστικά φεστιβάλ της Ευρώπης. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να προμηθευτούν τον έντυπο Οδηγό στην τιμή των 19,99€ ή την ηλεκτρονική μορφή του στην τιμή των 15,99€, μέσω του συνδέσμου: http://www.effe.eu/effe-guide.

 

Τα κύρια σημεία του προγράμματος μέχρι τώρα είναι:

897 φεστιβάλ από όλη την Ευρώπη υπέβαλαν αίτηση για απόκτηση του EFFE Label 2015/2016.
31 χώρες περιλαμβάνονται στην πλατφόρμα, συμπεριλαμβανομένων και των 28 χωρών μελών και 3 Ευρωπαϊκών χωρών που δεν είναι μέλη της Ε.Ε.
761 φεστιβάλ διακρίθηκαν με το EFFE Label 2015/2016 και περιλαμβάνονται στον ψηφιακό οδηγό.
12 διακρίθηκαν με το EFFE Award 2015/2016, στις 27 Σεπτεμβρίου 2015, στο EFFE Gala στο Παρίσι.
8 προσωπικότητες εγνωσμένης φήμης αποτελούν τη Διεθνή Επιτροπή Επιλογής.
24 Κομβικά Σημεία, οι εκπρόσωποί του προγράμματος σε εθνικό επίπεδο, εργάστηκαν για να αναπτύξουν και να προωθήσουν το πρόγραμμα σε εθνικό επίπεδο.
98 προσωπικότητες αποτέλεσαν τα Μέλη των Εθνικών Γνωμοδοτικών Επιτροπών, οι οποίοι αξιολόγησαν τις υποβληθείσες αιτήσεις σε εθνικό επίπεδο.

 


Συνεχής ενημέρωση για την εξέλιξη του προγράμματος, καθώς και για τα επόμενα βήματα που θα ακολουθήσουν θα γίνεται μέσω του ΚΚΔΙΘ.

www.effe.eu