Λεα Μαλενη

Σπουδές: Απόφοιτος της Δραματικής Σχολής του Εθνικού Θεάτρου, του Πανεπιστημίου Queen Margaret, Edinburgh (BA in Performing Arts) και του Goldsmiths College-University of London (Master in Directing).

Σκηνοθέτησε τις παραστάσεις: Ορλάντο (Θεατρική Ομάδα Persona), Ο Δολοφόνος του Λάιου και τα Κοράκια (ΘΟΚ), On/Off (Life Cuts) (ΘΟΚ), Ου Φονεύσεις (Εθνικό Θέατρο Ελλάδος), Happy Days (NowyTeatr, Πολωνία), Witsplit-Τέσσερις Συν Μία Εποχές (Θεατρική Ομάδα Persona), Evelyn Evelyn (Paravan-Ζαχαρίου-Κουφτερός), Κάλι-Καντζάρ & ΣΙΑ!… (ΘΟΚ-ETC), Μόνα: Τραγούδια μιας Ζωής (Ledra Music Soloists), The (M)adam’s Family!…(Θεατρική Ομάδα Persona) καθώς και παραστάσεις χορού και μουσικού θεάτρου στο Κρατικό Θέατρο και σε άλλες ανεξάρτητες ομάδες.

Έπαιξε (μεταξύ άλλων) στις παραστάσεις: Ηλέκτρα-Ορέστης, η Δίκη (Ηλέκτρα), Λίγο Ακόμα, Οι Σεξουαλικές Νευρώσεις των Γονιών μας (Ντόρα), Καρδιά μου Εσύ (Λαλαλα), Αντιγόνη (Τειρεσίας), Επτά Επί Θήβας (Ισμήνη), Κορυδαλλός (Ζαν Ντ’Αρκ), Ρομπέρτο Τσούκκο (Παιδούλα), Σαμία (Μοσχίων) –ΘΟΚ, Κεκλεισμένων των Θυρών (Ινέζ), Το Δωμάτιο της Βερόνικα (Σούζαν), Γυάλινος Κόσμος (Λάουρα), Αγνή του Θεού (Αγνή), Το Παιχνίδι του Έρωτα και της Τύχης (Σύλβια) –Θέατρο ΕΝΑ, Το Ημερολόγιο της Άννας Φρανκ (Άννα Φρανκ) –ΣΑΤΙΡΙΚΟ Θέατρο, Σύλβια (Σύλβια) –Θέατρο ΣΚΑΛΑ κ.ά. Επαγγελματίας ηθοποιός από το 1993. Ηθοποιός στο μόνιμο δυναμικό του ΘΟΚ (1999-2001, 2007-2012).

Ως καθοδηγήτρια και δραματουργός έχει συγγράψει έργα για τις παραστάσεις: On/Off (LifeCuts) με θέμα το Περιθώριο (ΘΟΚ) (σε συνεργασία με συγγραφική ομάδα), Ου Φονεύσεις (Εθνικό Θέατρο Ελλάδος-Πειραματική Σκηνή), Witsplit-Τέσσερις Συν Μία Εποχές με θέμα τη Σχιζοφρένεια και άλλες Ψυχικές Διαταραχές (Θεατρική Ομάδα Persona) (σε συνεργασία με τους Βαλεντίνο Κόκκινο, Μάριο Μεττή, Χριστίνα Κωνσταντίνου και τους ηθοποιούς της παράστασης, το έργο επιλέγηκε ως ένα από τα 100 έργα που ξεχώρισαν στην Ευρώπη για το 2011 από το EuropeanTheatreConvention), Κάλι-Καντζάρ & ΣΙΑ!…, πρωτότυπο μιούζικαλ με θέμα τους Καλικάντζαρους μέσα από μια σύγχρονη προσέγγιση (ΘΟΚ, ETC) (σε συνεργασία με τους Χριστίνα Κωνσταντίνου και Βαλεντίνο Κόκκινο, περιόδευσε στο Φεστιβάλ Young Europe στο Βερολίνο, εκδόθηκε στα αγγλικά από το ETC κατόπιν επιλογής με άλλα 3 έργα από τη Γαλλία, τη Γερμανία και την Ολλανδία), Μόνα: Τραγούδια μιας Ζωής (Ledra Music Soloists) (σε συνεργασία με τον Βαλεντίνο Κόκκινο) και The (M)adam’s Family!… με θέμα τον έρωτα (Θεατρική Ομάδα Persona) (σε συνεργασία με την Χριστίνα Κωνσταντίνου και τον Θανάση Ιωάννου).

Άλλες Δραστηριότητες: Μία από τους 6 καθοδηγητές/εμψυχωτές συγγραφέων στο πρόγραμμα PLAY 2012-2013 και 2013-2014 (ΘΟΚ, ΚΚΔΙΘ), δίδαξε υποκριτική στην Ανώτερη Σχολή «Βλαδίμηρος Καυκαρίδης» (2007-2009), ενώ από το 2004 μέχρι σήμερα έχει δώσει σειρά πρακτικών θεατρικών εργαστηρίων για εκπαιδευτικούς μέσης εκπαίδευσης (ΘΟΚ, Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού), για παιδιά δημοτικής και μέσης εκπαίδευσης, καθώς και για επαγγελματίες και ερασιτέχνες ηθοποιούς. Έχει επίσης δουλέψει ως παραγωγός εκπομπών μουσικής και λόγου (ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ, ΡΙΚ), ως σεναριογράφος παιδικών θεατρικών εκπομπών (ΡΙΚ), ως επιμελήτρια εκδόσεων, και ως γενική συντονίστρια/οργανώτρια μεγάλων καλλιτεχνικών εκδηλώσεων (ΡΙΚ, ΕΗΚ και άλλα).

Προτάθηκε για Βραβείο Σκηνοθεσίας στα Βραβεία Θεάτρου ΘΟΚ για τις παραστάσεις Ορλάντο (2003-2005), Ο Δολοφόνος του Λάϊου και τα Κοράκια (2005-2007) και Evelyn Evelyn (2011-2013). Επιπρόσθετα, ήταν υποψήφια για Βραβείο Β΄ Γυναικείου Ρόλου στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης για την ταινία Kalabush. Ήταν επίσης μία από τις 50 υποψηφίους για το Ευρωπαϊκό Βραβείο «New Theatrical Realities» για την περίοδο 2011-2012 των European Premio Theatre Awards.

Τιμήθηκε με το Βραβείο Υποκριτικής στα Βραβεία ΘΟΚ/Μελίνα Μερκούρη (για τις θεατρικές περιόδους 2001-2003) για την ερμηνεία της στο έργο Παιδιά ενός Κατώτερου Θεού (ΘΟΚ), με το Βραβείο Θεατρικής Διασκευής/Μετάφρασης για το Evelyn Evelyn (για τις θεατρικές περιόδους 2011-2013) σε συνεργασία με τους ηθοποιούς της παράστασης, με το Βραβείο Καλύτερης Παράστασης Παιδικού/Νεανικού Έργου για το Κάλι-Καντζάρ & ΣΙΑ!… (για τις θεατρικές περιόδους 2011-2013) καθώς και με το Βραβείο Δημιουργού της Χρονιάς (2012) από το περιοδικό Madame Figaro.

Θεμελιωτής και Ιδρύτρια της Θεατρικής Ομάδας Persona (2004).