ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΚΚΔΙΘ

Τα εύσημα για τη δημιουργία του ΚΚΔΙΘ ανήκουν πρώτα στον πρώην διευθυντή της Μορφωτικής Υπηρεσίας του Υπουργείου Παιδείας, τον αείμνηστο Παναγιώτη Σέργη, και στον πρώην Ανώτερο Μορφωτικό Λειτουργό κ. Νίκο Παναγιώτου, που με την πρωτοβουλία και τη συνεργασία τους συνεστήθη η προσωρινή επιτροπή η οποία προετοίμασε και συγκάλεσε την ιδρυτική συνέλευση το Νοέμβριο του 1977.

Με πρωτοβουλία του ΚΚΔΙΘ ιδρύθηκαν στην Κύπρο άλλοι διεθνείς οργανισμοί, Σύνδεσμος Θεάτρου για Παιδιά και Νέους, Ομοσπονδία Ερασιτεχνικού Θεάτρου, και χάρις στις ενέργειές του κύπριοι θεατρικοί κριτικοί συνδέθηκαν με την Παγκόσμια Ομοσπονδία Θεατρικών Κριτικών.

Η προσφορά του ΚΚΔΙΘ στο θέατρο της Κύπρου υπήρξε μεγάλη. Από την ίδρυσή του έγινε σταθμός αναμεταδόσεως θεατρικών πληροφοριών από και προς την Κύπρο. Η υπηρεσία αυτή είναι από τις σημαντικότερες και συντελεί σε μεγάλο βαθμό στη θεατρική ανάπτυξη. Η κυπριακή θεατρική κοινότητα είχε την ευκαιρία να γνωρίσει τα παγκόσμια θεατρικά ρεύματα. Ξένοι συγγραφείς, σκηνοθέτες, σκηνογράφοι, θεωρητικοί και εκπαιδευτικοί επισκέφθηκαν την Κύπρο μετά από πρόσκληση του ΚΚΔΙΘ αλλά και Κύπριοι καλλιτέχνες ταξίδεψαν στο εξωτερικό με διευθέτηση του ΚΚΔΙΘ. Μέσα από αυτή την καλλιτεχνική κινητικότητα το ΚΚΔΙΘ υπέγραψε διμερείς συμφωνίες με Εθνικά Κέντρα άλλων χωρών. Σημαντική ήταν η συμφωνία μεταξύ του Ελληνικού και του Κυπριακού Κέντρου για την εναλλάξ καθιέρωση ετήσιας εβδομάδας νεοελληνικού θεατρικού έργου στην Κύπρο και κυπριακού θεατρικού έργου στην Αθήνα, η οποία παρά την επιτυχία που σημείωσε τα δύο πρώτα χρόνια, ανεστάλη προσωρινά λόγω οικονομικών δυσκολιών. Το ΚΚΔΙΘ συνεχίζει μέσω της «Εβδομάδας Κυπριακού Θεατρικού Έργου στην Αθήνα» την παρουσίαση παραστάσεων κυπριακών θεατρικών έργων από κυπριακά θεατρικά σχήματα στην Αθήνα.

Μέσα από τις διασυνδέσεις του Κέντρου πολλά μέλη της κυπριακής θεατρικής οικογένειας είχαν την ευκαιρία να λάβουν μέρος σε διάφορες εκδηλώσεις του διεθνούς οργανισμού, με επισκέψεις αντιπροσωπειών μας στην πρώην Ανατολική Γερμανία, στη Βουλγαρία, στη Ρωσία, στην Αίγυπτο, στην Τυνησία, στην πρώην Τσεχοσλοβακία, στην Κίνα και σε πολλές άλλες χώρες. Αξιομνημόνευτη υπήρξε και η συμμετοχή της Κύπρου και μάλιστα με τον επίσημο θεατρικό της φορέα, τον Θεατρικό Οργανισμό Κύπρου, σε διεθνείς εκδηλώσεις όπως το Θέατρο των Εθνών, το Θέατρο της Βαλίτσας, το Φεστιβάλ Μονοδράματος, το Πανεπιστήμιο του Θεάτρου των Εθνών, την Κουατριενάλε της Πράγας, σε θεατρικό Φεστιβάλ στην Bangladesh και άλλες.

Η Επιτροπή Πολιτιστικής Ταυτότητας και Ανάπτυξης του Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου έχει υιοθετήσει σε συνεργασία με το ΚΚΔΙΘ ως μόνιμο θεσμό κάθε δεύτερο χρόνο το «Διεθνές Συμπόσιο Αρχαίου Ελληνικού Δράματος», που θεωρείται μια από τις σημαντικές εκδηλώσεις του διεθνούς οργανισμού.

Το 1997, με εισήγηση του πρώην Διευθυντή του ΚΚΔΙΘ, κ. Νίκου Σιαφκάλη, πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά το «Διεθνές Φεστιβάλ Αρχαίου Ελληνικού Δράματος» το οποίο, στην πολύχρονη παρουσία στα πολιτιστικά δρώμενα του τόπου, έχει καθιερωθεί ως ένας ξεχωριστός πολιτιστικός θεσμός με διεθνή ταυτότητά.

Σημαντικές θεατρικές δραστηριότητες του ΚΚΔΙΘ, παράλληλες με το Συμπόσιο, ήταν το «Διεθνές Θερινό Ινστιτούτο» και, η «Διεθνής Συνάντηση Ανώτερων Δραματικών Σχολών». Το Θερινό Ινστιτούτο Αρχαίου Ελληνικού Δράματος συνεχίζει τη λειτουργία του με εκτελεστικό διευθυντή τον κ. Νίκο Σιαφκάλη.

Όταν ιδρύθηκε το Κυπριακό Κέντρο του Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου το 1977, η επιχορήγηση του ελεύθερου θεάτρου από το κράτος ήταν ανύπαρκτη. Η πρώτη δημόσια συζήτηση που οργάνωσε το Κέντρο ήταν αφιερωμένη στην επιχορήγηση της ελεύθερης θεατρικής δημιουργίας. Πρωτοστάτησε τότε στη δημιουργία διυπουργικής επιτροπής, η οποία εξέτασε τη θεατρική πραγματικότητα της εποχής. Σήμερα η επιχορήγηση του ελεύθερου θεάτρου καλύπτει μέχρι και το 50% των εξόδων του. Χάρη σ’ αυτή την επιχορήγηση το μισθολόγιο των ηθοποιών που απασχολούνται στα ελεύθερα θέατρα βελτιώθηκε σημαντικά, χωρίς αυτό να σημαίνει πως δεν υπάρχει χώρος για περαιτέρω βελτίωση.

Το Κυπριακό Κέντρο κατέβαλε και καταβάλλει προσπάθειες προς τους αρμόδιους φορείς για χάραξη μιας περιεκτικής θεατρικής πολιτικής, που θα αντικρίσει σε βάθος τη θεατρική πραγματικότητα του τόπου και θα θέσει το θέατρο σε μια πορεία ανάπτυξης που να ανταποκρίνεται στις προκλήσεις και στις ανάγκες του σύγχρονου κόσμου.

ΠΡΩΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΟΥ ΚΚΔΙΘ

Πρόεδρος: Νίκος Σιαφκάλης
Αντιπρόεδρος: Ελλάδιος Χανδριώτης
Γραμματέας: Ανδρέας Μαραγκός
Ταμίας: Ανδρέας Αντωνιάδης
Κοσμήτορας: Λεωνίδας Μαλένης
Μέλος: Φώτος Φωτιάδης
Μέλος: Στέλιος Καυκαρίδης
Μέλος: Νεόφυτος Νεοφύτου
Μέλος: Γιαννούλα Φραγκοφίνου