Η ΑΝΑΓΝΩΣΗ ΤΟΥ ΘΕΑΤΡΙΚΟΥ ΛΟΓΟΥ

Το Κυπριακό Κέντρο του Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου στο πλαίσιο των εορτασμών της Παγκόσμιας Ημέρας Θεάτρου 2015 και με στόχο τη στήριξη του θεατρικού διαλόγου με τη διοργάνωση σειράς συναντήσεων/ημερίδων για τους επαγγελματίες του θεάτρου και των παραστατικών τεχνών, διοργάνωσε Ημερίδα με θέμα «Η ανάγνωση του θεατρικού λόγου» το Σάββατο 28 Μαρτίου 2015 στις 4:30μ.μ., στο χώρο Space στη Λευκωσία.

Η βάση των σκηνοθετικών προσεγγίσεων είναι η μεθοδολογία πρόσληψης του θεατρικού λόγου, η οποία προϋποθέτει σεβασμό προς το προϋπάρχον θεατρικό κείμενο. Υπάρχουν διαφορετικές τεχνικές ανάγνωσης ενός θεατρικού έργου στην παγκόσμια σκηνή. Με βασικό άξονα της ημερίδας το ερώτημα «Πώς εφαρμόζονται οι σκηνοθετικές μεθοδολογίες στην κυπριακή σκηνή από τους σκηνοθέτες;», νέοι δημιουργοί και σκηνοθέτες με πολύχρονη παρουσία στη θεατρική σκηνή τοποθετήθηκαν στον τρόπο της πρόσληψης και ανάγνωσης του θεατρικού λόγου, το οποίο αποτελεί το εφαλτήριο για τη σκηνοθεσία του εκάστοτε θεατρικού έργου.

Για τη μεθοδολογία πρόσληψης του θεατρικού λόγου μιλήσαν οι σκηνοθέτες: Ανδρέας Χριστοδουλίδης «Η σκηνική μεταφορά του θεατρικού λόγου και έργου», Δέσποινα Μπεμπεδέλη «Μπρεχτική αφήγηση – Η ανάγνωση του Μπρεχτ», Λέα Μαλένη «Θέατρο Επινόησης από το Μηδέν στο Ωμέγα: Δημιουργώντας εκ βάθρων τη θεατρική δράση –πλαίσιο και μεθοδολογία», Αθηνά Κάσιου «Τα μέσα προσέγγισης του θεατρικού έργου από τον σκηνοθέτη: Ξεκλειδώνοντας τη φαντασία» και Λέανδρος Ταλιώτης «Η Μέθοδος Στανισλάφσκι ως εργαλείο ανάγνωσης του θεατρικού λόγου». Με το τέλος των εισηγήσεων ακολούθησε ανοιχτή συζήτηση.

Στόχος της ημερίδας ήταν να φωτίσει την επιστημονικότητα της σκηνοθεσίας, η οποία στηρίζεται πάνω σε μεθοδολογία και να ανοίξει ένα δημιουργικό διάλογο μεταξύ των ανθρώπων του θεάτρου.