ΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΣΤΟΝ 21ο ΑΙΩΝΑ

Την Τρίτη 15 Δεκεμβρίου 2015, η Πρεσβεία της Κυπριακής Δημοκρατίας – Σπίτι της Κύπρου, το Κυπριακό Κέντρο του Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου και το Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών με τη στήριξη του The Greek Play Project και του Πανελλήνιου Επιστημονικού Συλλόγου Θεατρολόγων διοργάνωσαν, στο Σπίτι της Κύπρου, ημερίδα με θέμα Το θέατρο στην Κύπρο στον 21ο αιώνα.

Η Μορφωτικός Σύμβουλος κα. Μαρία Παναγίδου καλωσόρισε και παρουσίασε τους συντελεστές με την ευχή η διοργάνωση της ημερίδας να δώσει την ευκαιρία στους ειδικούς και στο κοινό, να ανταλλάξουν απόψεις για το σύγχρονο θεατρικό τοπίο στην Κύπρο.

Στην πολυσχιδή δράση του Κυπριακού Κέντρου του Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου, τόσο εντός Κύπρου όσο και εκτός Κύπρου, αναφέρθηκε, στον χαιρετισμό του, ο Εκτελεστικός Διευθυντής του Κυπριακού Κέντρου του Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου (ΚΚΔΙΘ) εκ μέρους του Δ.Σ. κ. Χρίστος Γεωργίου, η οποία, όπως είπε, στόχο έχει την ανάδειξη και προώθηση της κυπριακής θεατρικής γραφής και της εν γένει προβολής της θεατρικής δημιουργίας της Κύπρου.

Χαιρετισμό απηύθυνε, επίσης, η Πρόεδρος του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ) κα. Άννα Ταμπάκη υπογραμμίζοντας ότι στις εισηγήσεις αποτυπώνεται, με αρκετά σφαιρικό τρόπο, το φαινόμενο της σύγχρονης κυπριακής δραματουργίας, με αποτέλεσμα η ημερίδα να αποβεί εξαιρετικά γόνιμη.

Στη συνέχεια τον λόγο πήρε ο κ. Πλάτων Μαυρομούστακος, Καθηγητής του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών του ΕΚΠΑ, ο οποίος συντόνισε τις εργασίες της ημερίδας επισημαίνοντας ότι η τελευταία δεκαετία του 20ού και οι αρχές του 21ου αιώνα ήταν καθοριστική περίοδος ώστε, λόγω των αλλαγών που επήλθαν, να επαναπροσδιοριστεί ο ορισμός του θεάτρου, ό,τι στοιχειοθετεί το θέατρο, η έννοια της δραματουργίας κ.λπ.

Οι εργασίες της ημερίδας ξεκίνησαν με την εισαγωγική ομιλία του κ. Γιώργου Νεοφύτου, Θεατρικού συγγραφέα, Προέδρου Δ.Σ. ΚΚΔΙΘ με θέμα, Η πορεία δημιουργίας και εδραίωσης του κυπριακού θεάτρου.

Στο Α΄ Μέρος της ημερίδας που αφορούσε Το κυπριακό θεατρικό έργο, μίλησαν η Ειρήνη Μουντράκη, Θεατρολόγος, Κριτικός θεάτρου, Δημιουργός του The Greek Play Project, με θέμα, Ο άγνωστος γνωστός. Προσπάθειες προσέγγισης της κυπριακής δραματουργίας και η Χρύσα Σπηλιώτη, θεατρική συγγραφέας με θέμα Η κυπριακή δραματουργία την τελευταία πενταετία.

Στο Β΄ Μέρος που αφορούσε Το σύγχρονο κυπριακό θέατρο, μίλησαν η Μαρίνα Μαλένη, Θεατρολόγος, Λειτουργός Θεατρικής Ανάπτυξης Θεατρικού Οργανισμού Κύπρου με θέμα, Θέατρο στην Κύπρο: Η εξέλιξη της πολιτικής διάθεσης χορηγιών από τον Θεατρικό Οργανισμό Κύπρου και οι αλλαγές στο θεατρικό γίγνεσθαι, ο Γρηγόρης Ιωαννίδης, Κριτικός θεάτρου, Επίκουρος Καθηγητής του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών του ΕΚΠΑ με θέμα Πρόχειρες σημειώσεις ενός συστηματικού θεατή: Οι τρεις διοργανώσεις της «Εβδομάδας Κυπριακού Θεατρικού Έργου στην Αθήνα», ο Τάκης Τζαμαργιάς, Σκηνοθέτης, Μέλος ΕΕΠ του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του ΕΚΠΑ με θέμα «Τάσεις» υποκριτικής και σκηνοθεσίας στο σύγχρονο κυπριακό θέατρο από την οπτική γωνία ενός σκηνοθέτη από την Ελλάδα και ο Εδουάρδος Γεωργίου, Αρχιτέκτονας – Σκηνογράφος με θέμα Το θέατρο στην Κύπρο πίσω από τα σκηνικά και μπροστά στο αύριο.

Μεταξύ Α΄ και Β΄ Μέρους ακολούθησαν συζητήσεις μεταξύ των ομιλητών και του κοινού.

Την Ημερίδα, η οποία πραγματοποιήθηκε με επιτυχία, παρακολούθησαν ακαδημαϊκοί, σκηνοθέτες, ηθοποιοί, θεατρολόγοι, θεατρικοί συγγραφείς, μελετητές του θεάτρου κ.ά. από την Κύπρο και την Ελλάδα.