ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΘΕΑΤΡΙΚΟΥ ΕΡΓΟΥ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ│2014

Το Κυπριακό Κέντρο του Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου (ΚΚΔΙΘ), σε συνεργασία με την Πρεσβεία της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Αθήνα – Σπίτι της Κύπρου και με τη στήριξη των Πολιτιστικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού και του Ελληνικού Κέντρου του Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου, διοργάνωσε από τις 13 έως τις 18 Οκτωβρίου 2014 την «Εβδομάδα Κυπριακού Θεατρικού Έργου στην Αθήνα».

Και η τρίτη κατά σειρά διοργάνωση του θεσμού της «Εβδομάδας Κυπριακού Θεατρικού Έργου στην Αθήνα», είχε ως στόχο την παρουσίαση και προώθηση της κυπριακής θεατρικής γραφής στην Ελλάδα. Η διοργάνωση περιελάμβανε ανοιχτή συζήτηση και παρουσίαση παραστάσεων κυπριακών θεατρικών έργων από θεατρικά σχήματα της Κύπρου.

Στο πλαίσιο της Εβδομάδας πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 13 Οκτωβρίου 2014, στο Σπίτι της Κύπρου, ανοιχτή συζήτηση με θέμα «Το κυπριακό θεατρικό έργο: Παρουσία και προώθησή του στον ελλαδικό χώρο». Στη συζήτηση συμμετείχαν ο θεατρικός συγγραφέας και Πρόεδρος του ΚΚΔΙΘ Γιώργος Νεοφύτου, η ομότιμη καθηγήτρια του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών Αθηνών Χαρά Μπακονικόλα, ο κριτικός θεάτρου Γρηγόρης Ιωαννίδης και η θεατρική συγγραφέας Χρύσα Σπηλιώτη. Τη συζήτηση συντόνισε η Καίτη Διαμαντάκου-Αγάθου, επίκουρη καθηγήτρια του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών Πανεπιστημίου Αθηνών.

Τρία κυπριακά θεατρικά έργα στην Αθήνα
Κατά τη διάρκεια της «Εβδομάδας Κυπριακού Θεατρικού Έργου στην Αθήνα» παρουσιάστηκαν, στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, Αίθουσα Θέατρο, τρεις παραγωγές κυπριακών θεατρικών έργων.

Το βραβευμένο έργο του Ανδρέα Κουκίδη Λήδρας και Ρηγαίνης από το Σατιρικό Θέατρο, άνοιξε τον κύκλο των παραστάσεων την Τρίτη 14 Οκτωβρίου 2014. Η παραγωγή παρουσιάστηκε σε σκηνοθεσία Πολύκαρπου Πολυκάρπου, σκηνογραφία Μίκη Λοΐζου, κοστούμια Κώστα Καυκαρίδη και μουσική επένδυση Νέαρχου Γεωργιάδη, με τους ηθοποιούς Πόπη Αβραάμ, Χάρη Πισία, Έλενα Χριστοφή, Σπύρο Γεωργίου, Βασίλη Μιχαήλ, Ανδρέα Ρόζου, Ιωάννη Χαραλάμπους, Ηλία Ανδρέου.

Το Λήδρας και Ρηγαίνης, το οποίο πρωτοπαρουσιάστηκε το 1994 από το Σατιρικό Θέατρο και απετέλεσε μία από τις μεγαλύτερες καλλιτεχνικές και εισπρακτικές επιτυχίες του κυπριακού θεάτρου, διαδραματίζεται σε ένα μπαρ της Λευκωσίας, στη γωνία των οδών Λήδρας και Ρηγαίνης το 1974, λίγο πριν και λίγο μετά τα τραγικά γεγονότα εκείνης της χρονιάς. Μέσα από το έργο ξεδιπλώνεται από τη μια η φυσική ομορφιά, η ασυνείδητη σκληρότητα και από την άλλη, η αδιαφορία των ανθρώπων μπροστά στην επερχόμενη καταστροφή. Ο Ανδρέας Κουκίδης δεν κρύβει τα πραγματικά γεγονότα, αλλά τα αποκαλύπτει με τρόπο άμεσο, ρεαλιστικό, τόσο απλό, μα και τόσο δύσκολο.

Την Πέμπτη 16 Οκτωβρίου 2014, η θεατρική ομάδα ΜΑΥΡΟ ΚΟΥΤΙ παρουσίασε το έργο Εν κινήσει του νεαρού συγγραφέα Γιώργου Κλεάνθους, σε σκηνοθεσία Στέλιου Ανδρονίκου, σκηνικά Λάκη Γενεθλή, μουσική Δημήτρη Σπύρου, σχεδιασμό φωτισμού Δήμου Κλεάνθους, με τους ηθοποιούς Ανδρέα Βασιλείου, Γιώργο Κυριάκου και Δημήτρη Σπύρου.

Σε μια μεγαλούπολη, μια μέρα χωρίς συγκοινωνίες, ο Χάρη και ο Νικ συναντούνται σε μια διάβαση πεζών. Ο πρώτος, ξένος στην πόλη, ψάχνει για μια κυβερνητική υπηρεσία και ο δεύτερος προτίθεται να τον βοηθήσει. Εν κινήσει λοιπόν θα ‘ρθουν κοντά και η βόλτα θα βγάλει από τον πάτο τα πιο κρυμμένα μυστικά τους. Θα αποκαλύψει τα λάθη τους, θα τους συντρίψει με τα πάθη τους και θα τους φέρει αντιμέτωπους με τους πιο μεγάλους φόβους τους.

Η παραγωγή παρουσιάστηκε τη θεατρική περίοδο 2012-2013 και ήταν υποψήφια στα «Βραβεία Θεάτρου ΘΟΚ για τις θεατρικές περιόδους 2011-2012/2012-2013» στις κατηγορίες «Θεατρική Συγγραφή/Θεατρική Διασκευή/Σύνθεση Κειμένου» και «Μουσική».

Η «Εβδομάδα Κυπριακού Θεατρικού Έργου στην Αθήνα» ολοκληρώθηκε το Σάββατο 18 Οκτωβρίου 2014, με την παράσταση του έργου του Κώστα Μαννούρη, Απόψε θα πετάξω την τέφρα σου!, παραγωγή του Θεατρικού Οργανισμού Κύπρου, σε σκηνοθεσία Μαγδαλένας Ζήρα, σκηνικά-κοστούμια του Γιώργου Χιώτη, σχεδιασμό φωτισμών του Σταύρου Τάρταρη, video art του Παναγιώτη Μηνά, με την Αννίτα Σαντοριναίου να ερμηνεύει επί σκηνής το ρόλο της Φιλομήλας.

H Φιλομήλα, ως νόμιμη χήρα, αποφασίζει να σκορπίσει την τέφρα του αειμνήστου συζύγου της. Ενός μοιχού που, κατά τα λεγόμενά της, της έχει κάνει το βίο αβίωτο. Μένει μονάχα να απαντηθεί το εξής, φαινομενικά απλό, ερώτημα: πού θα σκορπίσει την τέφρα του; Ακολουθούν τέσσερις υποψήφιοι τόποι και τέσσερις ιστορίες ιδιωτικής μυθολογίας. Το έργο του Κώστα Μαννούρη δίνει βήμα σε έναν συνάνθρωπό μας που έχει υποστεί την πανωλεθρία με χάρη.

Το σύγχρονο αυτό έργο προέκυψε μέσα από το Πρόγραμμα PLAY, το οποίο συνδιοργάνωσαν το ΚΚΔΙΘ και ο ΘΟΚ, που είχε ως στόχο τη διεύρυνση του θεατρικού πεδίου, την καλλιέργεια καινούργιου οράματος, σύγχρονων προσεγγίσεων και αυθεντικών φωνών στο κυπριακό θέατρο μέσα από νέους τρόπους αναζήτησης και έρευνας του αντικειμένου.

Η τρίτη διοργάνωση της «Εβδομάδας Κυπριακού Θεατρικού Έργου στην Αθήνα», ολοκληρώθηκε με επιτυχία. Οι τρεις παραγωγές κυπριακών θεατρικών έργων που παρουσιάστηκαν στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης εισέπραξαν πολύ θετικά σχόλια και είχαν μεγάλη ανταπόκριση από το αθηναϊκό θεατρόφιλο κοινό. Ανάμεσα στους θεατές που παρακολούθησαν τις παραστάσεις ήταν επαγγελματίες του θεάτρου, ακαδημαϊκοί, φοιτητές δραματικών σχολών, δημοσιογράφοι κ.ά. Ενδεικτικά κάποια ονόματα: Μαρία Παναγίδου, Μορφωτική Σύμβουλος στο Σπίτι της Κύπρου, Αλίκη Χωλς, Λυδία Κονιόρδου, Δημήτρης Πιατάς, Σταμάτης Κραουνάκης, Γιώργος Αρμένης, Γιώργος Σαρηγιάννης, Σάββας Κυριακίδης, Βασίλης Κατσικονούρης, Χρύσα Σπηλιώτη, Καίτη Διαμαντάκου-Αγάθου, Κυριακή Πετράκου, Κωνσταντίνος Χατζής κ.ά.