ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΘΕΑΤΡΙΚΟΥ ΕΡΓΟΥ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ │ 2017

Το Κυπριακό Κέντρο του Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου (ΚΚΔΙΘ), σε συνεργασία με το Μορφωτικό Γραφείο της Πρεσβείας της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Αθήνα, Σπίτι της Κύπρου και το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, διοργάνωσε την «Εβδομάδα Κυπριακού Θεατρικού Έργου στην Αθήνα», η οποία πραγματοποιήθηκε από τις 17 μέχρι τις 21 Οκτωβρίου 2017, στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης.

Στο πλαίσιο της πέμπτης διοργάνωσης της «Εβδομάδας Κυπριακού Θεατρικού Έργου στην Αθήνα», παρουσιάστηκαν τρεις παραστάσεις σύγχρονων κυπριακών θεατρικών έργων, από κυπριακά θεατρικά σχήματα, στην αίθουσα του Θεάτρου του Πολιτιστικού Κέντρου ΙΜΚ.

Τρία κυπριακά θεατρικά έργα στην Αθήνα
Με το έργο της Ανθής Ζαχαριάδου, Bacon\Freud, παραγωγή της Alpha Square, άνοιξε ο κύκλος των παραστάσεων της φετινής διοργάνωσης της «Εβδομάδας Κυπριακού Θεατρικού Έργου στην Αθήνα», την Τρίτη 17 Οκτωβρίου, σε σκηνοθεσία Βαρνάβα Κυριαζή και Ανδρέα Αραούζου (παραγωγή Alpha Square). Το έργο Bacon\Freud, που πρωτοπαρουσιάστηκε τον Μάιο του 2017 από την Alpha Square και τη Λεβέντειο Πινακοθήκη, βασίζεται στην πραγματική σχέση δύο εικαστικών θρύλων, του Φράνσις Μπέικον και του Λούσιαν Φρόιντ.

Η «Εβδομάδα Κυπριακού Θεατρικού Έργου στην Αθήνα» συνεχίστηκε με το έργο της Ευρυδίκης Περικλέους-Παπαδοπούλου Αντρόνικος ή ο Ζωγκράφος, το οποίο πραγματεύεται το έργο και τη ζωή του ζωγράφου Κώστα Στάθη (1913 – 1988), άγνωστου στο ευρύ κοινό της Κύπρου, αλλά σημαντικού ζωγράφου του δεύτερου μισού του περασμένου αιώνα. Εμπνευσμένο από τη ζωή του καλλιτέχνη, με αρκετά στοιχεία μυθοπλασίας, το έργο, καταγράφει τις έντονες συγκρούσεις που είχε με τον πατέρα του μέσα από το πάθος του να γίνει ζωγράφος, αλλά και μέσα από τις αγωνιώδεις ανησυχίες που χαρακτήριζαν την πολυτάραχη ζωή του. Το έργο παρουσιάστηκε την Πέμπτη 19 Οκτωβρίου σε σκηνοθεσία Μαρίας Μανναρίδου-Καρσερά (παραγωγή Ομάδα «Σόλο για Τρεις»).

Η «Εβδομάδα Κυπριακού Θεατρικού Έργου στην Αθήνα» ολοκληρώθηκε το Σάββατο 21 Οκτωβρίου, με την παραγωγή του Θεάτρου ΕΝΑ, Ντεφόλ: Σμύρνη 1922, σε διασκευή και σκηνοθεσία Αντρέα Χριστοδουλίδη (παραγωγή Θέατρο Ένα), η οποία βασίζεται στο ομότιτλο πεζογράφημα του λογοτέχνη Δημήτρη Καραγιάννη. Το έργο, αποτελεί ένα διήγημα-μαρτυρία για τα γεγονότα των τελευταίων ημερών της αρχόντισσας της Ιωνίας, τη Σμύρνη το 1922 κι ένα αφιέρωμα για όσους χάθηκαν και για όσους επέζησαν και βίωσαν τον ξεριζωμό και την προσφυγιά.

Η ουσιαστική συνεργασία μεταξύ των συνδιοργανωτών, η έμπρακτη στήριξη από όλους τους χορηγούς (επικοινωνίας και φιλοξενίας) και υποστηρικτές, οι χαμηλές τιμές εισιτηρίου για τρίτη συνεχή χρονιά, καθώς και η εφαρμογή μιας συντονισμένης και στοχευμένης πολιτικής προώθησης, με αρωγούς τα ΜΜΕ (ΕΡΤ, Euronews, Kontra Channel, ελculture, Athens Voice, Amagi Radio) κ.ά., αποτέλεσαν μέρος της επιτυχίας της πέμπτης διοργάνωσης.

Η πέμπτη διοργάνωση της «Εβδομάδας Κυπριακού Θεατρικού Έργου στην Αθήνα», πραγματοποιήθηκε με τη στήριξη των Πολιτιστικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού, μέσα από το Πρόγραμμα «ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ» για το 2017.

 


 

ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΘΕΑΤΡΙΚΟΥ ΕΡΓΟΥ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ
17 – 21 Οκτωβρίου 2017  │ Αίθουσα Θέατρο, Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης

 

Διοργάνωση:
Κυπριακό Κέντρο του Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου

Με τη συνεργασία:
της Πρεσβείας της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Αθήνα – Σπίτι της Κύπρου
και του Ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης

Χορηγός:
Πολιτιστικές Υπηρεσίες Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού της Κυπριακής Δημοκρατίας

Χορηγοί επικοινωνίας:
ΕΡΤ,
ελculture,
Kontra Channel,
Amagi Radio,
Athens Voice

Με τη στήριξη:
The Greek Play Project,
Travel Pass,
Titania Hotel,
Athens Cypria Hotel