ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΘΕΑΤΡΙΚΟΥ ΕΡΓΟΥ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ │ 2010

Εβδομάδα Κυπριακού Θεατρικού Έργου στην Αθήνα οργάνωσαν, με μεγάλη επιτυχία, για δεύτερη συνεχή χρονιά το ΚΚΔΙΘ σε συνεργασία με το Ελληνικό Κέντρο του Δ.Ι.Θ., την Κυπριακή Πρεσβεία – Σπίτι της Κύπρου και με τη στήριξη των Πολιτιστικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού της Κύπρου, στις 12 και 14 Οκτωβρίου 2010, στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης. Οι εκδηλώσεις τελούσαν υπό την αιγίδα του Πρέσβη της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Ιωσήφ Ιωσήφ, ο οποίος ήταν παρών και στις δύο παραστάσεις.

Στο πλαίσιο της «Εβδομάδας Κυπριακού Θεατρικού Έργου στην Αθήνα» την Τρίτη 12 Οκτωβρίου 2010 η θεατρολόγος Άντρη Χ. Κωνσταντίνου έδωσε διάλεξη με θέμα «Η κυπριακή δραματουργία μετά την Ανεξαρτησία». Η Άντρη Κωνσταντίνου με τρόπο ευσύνοπτο, μίλησε για τους Κύπριους δημιουργούς και τα έργα που σφράγισαν τα 50 χρόνια ζωής της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Στη συνέχεια το Θέατρο Versus παρουσίασε το έργο Ιουλιέτα (των σκυβάλων) του Παντελή Γεωργίου, σε σκηνοθεσία και μουσική επιμέλεια Μαρίνου Ανωγυριάτη και σκηνικά-κοστούμια Μέλπως Νεοκλέους. Του ρόλους ερμήνευσαν οι ηθοποιοί: Μαρία Φιλίππου, Χάρης Ευριπίδου και Νούλα Θεοφυλάκτου. Το έργο Ιουλιέτα (των σκυβάλων) είναι το πρώτο του Κύπριου συγγραφέα Παντελή Γεωργίου. Το κοινό χειροκρότησε όλους τους συντελεστές της παράστασης που ανήκουν στη γενιά των νέων Κύπριων δημιουργών.

Την Πέμπτη 14 Οκτωβρίου 2010 το Σατιρικό Θέατρο παρουσίασε το έργο DNA του Γιώργου Νεοφύτου, σε σκηνοθεσία Δέσποινας Μπεμπεδέλη, σκηνικά-κοστούμια Χάρη Καυκαρίδη, μουσικές επιλογές Ανδρέα Μακρή και σχεδιασμό φωτισμού Γιώργου Λάζογλου. Ερμήνευσαν οι ηθοποιοί: Δέσποινα Μπεμεδέλη, Βασίλης Μιχαήλ και Μαρία Χριστοδούλου. Η παράσταση σημείωσε εξαιρετική επιτυχία και καταχειροκροτήθηκε από το κοινό. Ιδιαίτερα συγκινημένος ο Μιχάλης Κακογιάννης που την παρακολούθησε, συνεχάρη θερμά τη Δέσποινα Μπεμπεδέλη, τον Γιώργο Νεοφύτου και τους δύο νέους ηθοποιούς, Βασίλη Μιχαήλ και Μαρία Χριστοδούλου.

Τις παραστάσεις που παρουσιάστηκαν στο πλαίσιο της «Εβδομάδας Κυπριακού Θεατρικού Έργου στην Αθήνα» παρακολούθησε ο Μορφωτικός Σύμβουλος κ. Κώστας Λυμπουρής, η Σύμβουλος Τύπου κ. Χρίστα Νικολάου, πολλοί άνθρωποι του θεάτρου, σκηνοθέτες, ηθοποιοί κ.ά., καθώς και ο Πρόεδρος του Ελληνικού Κέντρου του Δ.Ι.Θ., σκηνοθέτης Κωνσταντίνος Αρβανιτάκης, ο συγγραφέας Βασίλης Κατσικονούρης, ο σκηνοθέτης Ανδρέας Αντωνιάδης και πολύς κόσμος.