ΑΝΔΡΟΜΑΧΗ ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΟΥ-LINDAHL

Γεννήθηκε το 1962 στη Θεσσαλονίκη.

Σπούδασε στην Κρατική Σχολή Ορχηστικής Τέχνης (Ελληνική Κρατική Σχολή Χορού) και με υποτροφία του Ιδρύματος Αλεξανδρος Σ. Ωνάσης σύγχρονο χορό στην Νέα Υόρκη στο Merce Cunningham Dance Foundation. Επίσης σπούδασε release technique και contact improvisation στη Νέα Υόρκη, το Παρίσι και την Στοκχόλμη καθώς και θεραπευτικές τέχνες Reiki, Qi-Gong, Acupressure στο Axelsons Gymnastiska Institute της Στοκχόλμης.

Συνεργάστηκε ως πρώτη χορεύτρια και βοηθός χορογράφου της Ζ. Νικολούδη στις παραγωγές των Χορικών, με το Θέατρο Τέχνης καθώς και στο University of Colorado at Boulder.

Ελληνίδα της διασποράς, ίδρυσε την ομάδα της Ασώματες Δυνάμεις το 1996 στο Παρίσι, όπου εζησε μεταξύ 1993-2000. Παρουσίασε τα έργα της στο Centre Culturel Suedois, Forum Dance Avignon, Festival de Jeunes Choreographes, Atelier Artesonado, στους Μήνες Χορού του Ανοιχτού Θεάτρου, στο Διεθνές Φεστιβάλ Καλαμάτας, στη Θεσσαλονίκη Πολιτιστική Πρωτεύουσα, στη Στοκχόλμη Πολιτιστική Πρωτεύουσα κ.α.

Τιμήθηκε με έπαινο για το video dance «Cherographies / Χειρογραφίες» από το 15eme Festival du Film d’ art Aschberg/Unesco. Διετέλεσε μέλος της κριτικής επιτροπής του Ιδρύματος υποτροφιών Aschberg/Unesco στο Παρίσι.

Κατά τη διαμονή της στην Σουηδία (2000-2003) παρουσίασε έργα της στο Σπίτι του Χορού/Dansens Hus της Στοκχόλμης, Modernadanteatern, Medelhavs museet, καθώς και στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

Δίδαξε στην Ακαδημία Μπαλέτου της Στοκχόλμης, στην Κρατική Σχολή Ορχηστικής Τέχνης, στη Βασιλική Ακαδημία Δραματικής Τέχνης της Στοκχόλμης, στο Δημοτικό θέατρο του Gavlaeborg και στο Πανεπιστήμιο του Sodertorn.

Πήρε μέρος σε συμπόσια για το αρχαίο δράμα στο Ευρωπαικό Κέντρο Δελφών καθώς και στο Melby της Σουηδίας.

Με το διορισμό του συζύγου της Ingemar Lindahl, ως Πρέσβης της Σουηδίας στην Κύπρο, εγκαταστάθηκε στην Κύπρο τo 2004 και επανίδρυσε την ομάδα «Ασώματες Δυνάμεις» με την οποία παρουσίασε ως σήμερα έργα της σε σκηνές και φεστιβάλ της Κυπρου και της Ευρώπης.

Λέκτωρ του Πανεπιστημίου Λευκωσίας ως τον Δεκέμβριο του 2012, διδάσκει στη Δραματική Σχολή του Σατιρικού Θεάτρου απο το 2006, διοργανώνει ανεξάρτητα σεμινάρια χορογραφίας και αυτοσχεδιασμού και χορογραφεί για την ομάδα της και για το θέατρο.

Στην Κύπρο έχει ως τώρα παρουσιάσει πέραν των 24 παραγωγών σύγχρονου χορού, επίσης έχει συνεργαστεί με τον ΘΟΚ, το Θέατρο Λέξη, το Θέατρο Ανεράδα κ.ά.

Το 2009 διοργάνωσε το Φεστιβάλ Days of Dance παρουσιάζοντας την έκθεση “Birgitt and Birgitt” σε συνεργασία με την Σουηδική πρεσβεία, το Μουσείο Χορού της Στοκχόλμης και τις Πολιτιστικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού της Κύπρου.

Το 2010 επιλέχθηκε να χορογραφήσει το πρώτο μερος της εμβληματικής επετείου για τα 50χρονα της Κυπριακής Δημοκρατίας στο Στάδιο «Ελευθερία». Τίτλος του έργου «Το Νήμα του Χρόνου», μια ιστορική ανάδρομη από το 1960 ως σήμερα της ιστορίας της Κύπρου με χορό μουσική και πολυμέσα.

Ιδρυτικό μέλος του Nicosia Dance Lab, Γραμματέας του Δ.Σ της Νέας Κίνησης Χορευτών και Χορογράφων (2012-2014) και Μέλος του Δ.Σ. του Κυπριακού Κέντρου του Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου από το 2011 μέχρι και σήμερα. Διετέλεσε Αντιπρόεδρος και στη συνέχεια Πρόεδρος της Διεθνούς Επιτροπής Χορού IDC του ITI-UNESCO (2011-2017).

Το 2011 δημιούργησε το Συμπόσιο Χορού του Κυπριακού Κέντρου του Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου για τη Διεθνή Ημέρα Χορού. Έκτοτε επιμελείται κάθε χρόνο το θέμα και εν μέρει την οργάνωσή του. Απο το 2014 το Συμπόσιο Χορού υιοθετήθηκε από τη Διεθνή Επιτροπή του Χορού ως το μακρόχρονιο πρόγραμμά της, με τη συμμετοχή και άλλων εθνικών κέντρων του ΔΙΘ.